Atelier voor kunstenaars in Oisterwijk

  • 20 juni 2002

Bouwbedrijf Berghege realiseert in Oisterwijk een bijzonder atelier voor kunstenaars René Houben en Ellen Brouwers. De kunstenaars hebben hun krachten gebundeld door één pand te laten bouwen dat van binnen in twee panden is gesplitst. Ieder deel heeft, afgestemd op de huidige maatschappelijke trend, een apart woon- en werkgedeelte met een eigen voordeur.

Ellen Brouwers heeft een atelier voor kunstinitiatieven en houdt zich bezig met ontwikkeling en exploitatie van beeldende kunst en projecten op dit gebied. Naast fotografie en schilderen houdt zij zich ook bezig met het integreren en ontwerpen van kunstobjecten in openbare buiten- en binnenruimtes. “Mijn werk is een combinatie van passie en productie”, vertelt de kunstenares. René Houben ontwerpt lampen en lampenkappen, of zoals hij zelf aangeeft: “Ik ontwerp sfeer.” Klanten van René zijn onder andere decorateurs en binnenhuisarchitecten van naam. Zijn opdrachtgevers bieden complete inrichtingsconcepten aan hun klanten aan.

Krachten bundelen

De huidige ateliers van Ellen en René zijn in de loop der jaren te klein geworden en daarom besloten beide kunstenaars los van elkaar te verhuizen. René: “Ik kende Ellen voorheen niet. Bij de toewijzing van kavels op het toekomstige industrieterrein in Oisterwijk werd mijn kavel naast die van Ellen ingedeeld. We hebben toen samen gekeken hoe we onze krachten konden bundelen.” Dit resulteerde in de keuze voor één pand dat van binnen is opgesplitst in twee aparte woon- en werkruimtes. Ellen licht toe: “De combinatie van wonen en werken is voor ons allebei een logische keuze omdat creëren een continu proces is. Hoe de samenwerking met René in de toekomst gaat verlopen, moet nog blijken, maar ik ben ervan overtuigd dat er in ieder geval sprake zal zijn van wederzijdse inspiratie.”

De kunstenaars wilden graag met Bouwbedrijf Berghege de bouwplannen realiseren. Ellen zag vorig jaar het Klooster in Vught en dit project sprak haar enorm aan. “We hadden tijdens de eerste gesprekken direct een groot vertrouwen in Berghege”, vertelt Ellen over de samenwerking. “De ‘open mind’ waarmee het bedrijf werkt, ervaren we als prettig. Ze zetten niet alleen het fysieke gebouw neer, ze denken ook mee over hoe we het willen gaan gebruiken en hoe daar de plannen op kunnen worden afgestemd.” René is het hiermee eens: “Als kunstenaars hebben we natuurlijk veel eigen ideeën over de uitvoering. Bouwbedrijf Berghege luistert hiernaar en speelt erop in.”


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren