26 november 2023

Enthousiaste reacties op Ontwikkelvisie Fraterspark

Op 25 november hebben wij samen met de gemeente Oss en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling een eerste informatiemiddag over de Ontwikkelvisie Fraterspark georganiseerd met aansluitend een wandeling door het gebied. In de ontwikkelvisie zijn de uitgangspunten geschetst voor de invulling van een nieuwe leefomgeving die wij op deze locatie in het centrum Oss de komende jaren gaan realiseren. Er komen 170 huur- en koopwoningen en het park wordt opnieuw ingericht. 

Op 1 november jl. heeft het college van Burgemeester en Wethouders de Ontwikkelvisie Fraterspark Oss goedgekeurd.

230925 Fraterspark Visualisatie Low

Uniek stukje Oss

Het Fraterspark is een uniek stukje Oss. De lange geschiedenis is met de aanwezigheid van de Grote Kerk, het inmiddels verbouwde Fraterscomplex van Berghege én de oude bomen zichtbaar en voelbaar. De typerende, besloten wereld van historische tuinen met hoge muren en binnenhoven heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot het nieuwe park van de stad. De locatie biedt ook kansen voor woningbouw. Er is in Oss immers nog steeds grote behoefte aan nieuwe en betaalbare woonruimte. 

Fraterspark Chris Tom Sidney

Bestaande kwaliteiten borgen en versterken

“Met de ontwikkelvisie willen we als projectpartners de bestaande kwaliteiten borgen en verder versterken”, zegt Chris Jetten, ontwikkelingsmanager BPD regio zuid. “Enerzijds door het park meer betekenis te geven in de stad en de beleving ervan te vergroten. Anderzijds door er een unieke leefomgeving van te maken waar prettig gewoond en gerecreëerd kan worden.”

Bij de inrichting van het park is extra aandacht voor de vele grote bomen, soms meer dan honderd jaar oud. Die blijven behouden en komen wat de plannenmakers betreft straks beter tot hun recht.

Fraterspark Kapel

Prominente plek

Berghege heeft een bijzondere historische band met Oss en met het Fraterspark in het bijzonder. Directeur Tom Bongers legt uit: “Ons kantoor heeft hier een prominente plek. In 2020 hebben wij -met de renovatie van ons kantoor- de eerste stappen gezet om dit gebied te versterken. En met deze ontwikkelvisie luiden we de volgende fase in. We hebben de ambitie om hier een aantrekkelijk woonprogramma te realiseren en het park een kwaliteitsimpuls te geven. Een uniek stukje Oss, waar we met z’n allen terecht trots op kunnen zijn.” 

Fraterspark Wethouder Maquette

Mavo Sint-Jan

Wethouder Sidney van den Bergh: “Met deze visie pakken we de kans om op een historische plek midden in de stad een prachtig stadspark met woningbouw te realiseren. En natuurlijk niet te vergeten de oude mavo Sint-Jan, die in dit plan een heel mooie nieuwe invulling krijgt.”

De informatiemiddag werd heel druk bezocht en de reacties waren erg positief. Het Brabants Dagblad schreef: "Oss krijgt zijn Fraterspark terug: beter, groener en mét 170 woningen: ‘Een mooi plan, dat is het’"

Lees hier het hele artikel

Berghege Heerkens bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
IMG 5900 Edited