Monumentaal bouwen in de gemeente Oss

Bouwbedrijf Berghege heeft al heel wat bijzondere renovaties op haar naam staan. Alleen al in de gemeente Oss gaat het om vier recente projecten. Zo renoveerden we het kantoorpand van Van der Krabben makelaardij na een flinke brand, pakten we de vernieuwbouw van onze eigen monumentale pand grondig aan en werd het ontwerp van De Twee Snoeken zelfs door de branchevereniging BNA beloond met een nominatie voor Beste Gebouw van het Jaar. Voor onze buren, de parochie Heilige Willibrordus, realiseerden we vijf duurzame appartementen in de voormalige kapelanie. En de ook vernieuwbouw van het Raadhuis in het historische centrum van Ravenstein is prachtig geworden.

 

Circulair verbouwen van Raadhuis Ravenstein
De verbouwing is bedoeld om van dit monumentale pand weer een levendig gebouw te maken. De huurder is Donato’s Gewoon Bijzonder met een winkel en een restaurant in het historische pand. Daarnaast vinden de Heemkundekring, het Toeristisch Informatiepunt Ravenstein (TIR) en het Gilde een onderkomen in het gebouw. Door de verbouwing kan het raadhuis dus ook in de toekomst bezocht worden door de inwoners. Tijdens de vernieuwbouw is het gelukt om redelijk wat materiaal opnieuw te gebruiken. Zo zijn de planken van de oude verdiepingsvloer teruggekeerd in het interieur en de buitenbankjes. En ook bestaande kozijnen en deuren hebben we op andere plaatsen een nieuwe bestemming gegeven. De oude achterdeuren zijn nu de binnendeuren in de nieuwe serre. 

Renovatie na brand voor Van der Krabben
Het kantoorpand van Van der Krabbben makelaardij aan de Kruisstraat uit 1885 raakte in de zomer van 2017 flink beschadigd na een uitslaande brand. Nu grijpt de makelaar de renovatie aan om meteen een ingrijpende uitbreiding te realiseren. Zo komt er een uitbouw richting het groen, worden de serre en de entree aan de westkant gesloopt en krijgt het geheel een koperen afwerking die verwijst naar de bierbrouwer die het pand bijna 150 jaar geleden neerzette. Het makelaarskantoor pakt in de renovatie direct een aantal verduurzamingen mee.

Van oud klooster naar moderne werkomgeving 
Het kantoor van Berghege is een voormalig Fraterhuis dat dateert uit 1883. Bijzonder element is bijvoorbeeld de beeltenis van de Heilige Nicolaas van Poppel – één van de negentien martelaren die in 1572 door de Geuzen werd vermoord in  verband met hum Rooms-katholieke geloofsovertuiging – die in de gevel te zien is. Voor de  vernieuwing van dit eigen kantoor aan de Begijnenstraat was Berghege zowel de opdrachtgever als de klant. In deze bijzondere positie werkte het bouwbedrijf aan een enorme metamorfose van oud klooster naar een moderne werkomgeving die helemaal van deze tijd is. Zo zijn de oude metalen kozijnen vervangen door houten versies die gemaakt zijn in de eigen werkplaats en is er een prachtige serre langs de zijkant gerealiseerd. Alle aanpassingen zijn uitgevoerd met respect voor de historie. Sinds maart 2020 werken de medewerkers in het vernieuwde pand.

Berghege neemt kapelanie onder handen 
In de kapelanie van de Grote Kerk in Oss zijn vijf duurzame appartementen gebouwd. De parochie blijft eigenaar en verhuurt de appartementen aan de Begijnenstraat. Op die manier heeft het monumentale gebouw dat ooit is gebouwd om kapelaans van de Grote Kerk in onder te brengen een nieuwe functie gekregen. Het pand is verhuurd geweest als kantoor, de bovenverdieping stond leeg.

 


Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren