Verbouwing Raadhuis Ravenstein

Circulaire nieuwbouw van een rijksmonument

Bekijk alle foto's

In opdracht van de Gemeente Oss realiseerde Berghege de complete vernieuwbouw van het monumentale raadhuis in het historische stadscentrum van Ravenstein. Restaurant Donatos, het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein en het Gilde hebben er een prachtige plek gekregen. Drie speerpunten hebben tijdens het hele bouwproces een belangrijke rol gespeeld: slim hergebruik van materiaal, goede communicatie en vakmanschap van het team. “We hebben er iets heel moois van gemaakt!”

Planvoorbereider Anne van Boxtel: “Toen de aanvraag binnenkwam, ben ik op de locatie gaan kijken. Het was duidelijk dat we te maken hadden met een zeer krappe bouwplaats in een compact centrum, vlakbij terrassen en andere bedrijvigheid. Reden om in de planvoorbereiding nadrukkelijk rekening te houden met transport, parkeren en de afzetting van ons bouwterrein. Zo hebben we voornamelijk gewerkt met kleinere vrachtauto’s en zoveel mogelijk geparkeerd op Beneden Bleek buiten de kern. Om de bouwhekdoeken aantrekkelijk te maken voor de bezoekers van Ravenstein, heeft werkvoorbereiding er historische foto’s uit het stadsarchief op laten drukken. En omdat we geen ruimte hadden voor keten, werd De Keurvorst een vaste vergaderplaats. Zo doe je meteen wat terug voor de ondernemers in de directe omgeving.”

"Op de bouwhekdoeken hebben we historische foto’s uit het stadsarchief laten drukken."

Vooraf was goed gelet op het mogelijke hergebruik van materialen. Maar voordat Berghege aan de slag kon met de vernieuwbouw moest er gesloopt worden. Projectleider Ronnie Tiemissen: “Dat betekende ook een flinke asbestsanering want dat was volop aanwezig tussen de vloeren, in de wanden en het dak. Desondanks is het gelukt om redelijk wat materiaal opnieuw te gebruiken. Zo zijn de planken van de oude verdiepingsvloer teruggekeerd in het interieur en de buitenbankjes. En ook bestaande kozijnen en deuren hebben we op andere plaatsen een nieuwe bestemming gegeven. De oude achterdeuren zijn nu de binnendeuren in de nieuwe serre.” 

"De planken van de oude verdiepingsvloer zijn teruggekeerd in het interieur en de buitenbankjes."

Het vakmanschap straalt volgens Tiemissen van het project af. “Als je aan komt lopen, valt het witte stucwerk meteen op. Dat is door onze eigen mensen gedaan. En ook de collega’s van de timmerwerkplaats zijn een speciale vermelding waard. Een monumentaal pand als dit Raadhuis heeft zoveel rijke details, bijvoorbeeld in de profielen van deuren en kozijnen. Waar dat nodig was, zijn die door hen perfect nagemaakt. Als je eens gaat eten bij Donatos moet je zeker de ingang voor minder validen eens bekijken, deze prachtige deur hebben zij helemaal nagebouwd in de monumentale stijl van het pand.”

Opdrachtgever

Gemeente Oss

Opdracht

Verbouwing Raadhuis Ravenstein


Adres:
Sint Luciastraat 2, 5371 AS Ravenstein

Opening Raadhuis Ravenstein
Meer informatie onder de video
Presentatie Raadhuis Omroep Walraven

"Nieuwe onderdelen zijn door de vakmensen van de eigen werkplaats perfect in stijl nagemaakt."

Al in de voorbereiding is goed nagedacht over de communicatie met de omwonenden en andere belanghebbenden. Er werden regelmatige nieuwsbrieven verspreid en er was één aanspreekpunt bij vragen of klachten. Tiemissen: “Dat contact is door omwonenden tijdens de bouw erg gewaardeerd. De communicatie in de driehoek bouwer, opdrachtgever en huurder liep overigens ook gesmeerd. Dat goede teamwork zie je aan het resultaat af. Het is prachtig geworden!”

 

>> Het vernieuwde Raadhuis is op 31 januari 2022 officieel geopend

>> Raadhuis Ravenstein is één van de actuele vernieuwbouwprojecten binnen de gemeente Oss

  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren