Maria Montessorigebouw Radboud Universiteit

Nieuwbouw faculteit der Sociale Wetenschappen

Bekijk alle foto's

De Berghege Heerkens bouwgroep (bouwkundige deel) en Croonwolter&dros (installatietechnische deel) voor de Radboud Universiteit de nieuwbouw van de faculteit der Sociale Wetenschappen realiseren. Dit gebouw dat is ontworpen door Inbo architecten heeft de naam ‘Maria Montessorigebouw’ gekregen. De opdracht werd op 12 juli 2018 verleend aan deze drie bedrijven die samenwerken onder de naam Heyendaal FSW. Het nieuwe gebouw is inmiddels opgeleverd. Tijdens het studiejaar 2020-2021 moet het in gebruik genomen kunnen worden, dan komen alle sociale wetenschappen hier onder één dak samen. 

Ruimtelijk en licht

De nieuwbouw is gerealiseerd op de plaats van de huidige Thomas van Aquinostraat; tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in. Het bestaat uit twee bouwdelen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. Er is plaats voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel: zo kan er een optimale uitwisseling plaatsvinden. In het ontwerp van het ontwerpteam (bestaande uit architecten van Inbo, Croes, Deerns en Poelman Reesink)  was veel aandacht voor ruimtelijkheid en lichtinval. 

Selectiecriteria

De selectie vond plaats op basis van de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Aspecten als planning en risicoanalyse, overlastbeperking, en projectorganisatie zijn daarbij meegewogen. Bouwcombinatie Heyendaal FSW kwam als beste uit de selectieprocedure van de Europese aanbesteding. De nieuwbouw voor sociale wetenschappen wordt het meest duurzame gebouw van de campus. Gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM-NL, een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen.

Opdrachtgever

Maria Montessorigebouw Radboud universiteit - Nijmegen

Opdracht

Maria Montessorigebouw Radboud Universiteit


Adres:
Thomas van Aquinostraat, Nijmegen

Meer informatie onder de video
De bouw in vogelvlucht

Groene campus

De universiteit investeert al langer in een nieuwe groene campus met goede moderne onderwijs- en onderzoeksvoorzieningen. Zo is onlangs het tandheelkundegebouw geheel gerenoveerd  en werd in 2014 het Grotiusgebouw (rechtenfaculteit) opgeleverd. En ook het  ‘Berchmanianum’ wordt op dit moment compleet gerenoveerd om straks plaats te maken voor de medewerkers uit het bestuursgebouw.  Deze renovatie en de nieuwbouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zijn ook opdrachten van de Berghege Heerkens bouwgroep. Andere faculteiten krijgen eveneens nieuwe of gerenoveerde gebouwen. Zo ontstaat er langzaam een moderne campus in de parkachtige omgeving.

  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren