BERCHMANIANUM NIJMEGEN

Transformatie van klooster naar academiegebouw

Het voormalige klooster Berchmanianum in Nijmegen is dankzij een omvangrijke renovatie en restauratie getransformeerd tot academiegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen. Na Jezuïeten hebben nu het College van Bestuur en overige stafdiensten van de universiteit het gebouw in gebruik. Ook in de omgeving van het klooster zijn aanpassingen gedaan. Het park en bos zijn onderdeel van de campus. Voorheen was dit afgesloten.

Project
Academiegebouw voor college van bestuur
Locatie
Nijmegen
Opdrachtgever
Radboud Universiteit
Architect
Architectenbureau Fritz
Berchmanianum Radboud Nijmegen (11)

Ruimte en licht

Door de uitbreiding met het klooster – bruto vloeroppervlakte circa 8.600 m² – en het bijbehorende terrein groeide de universiteitscampus met 7,5 hectare. Het klooster biedt werkplekken voor 300 medewerkers.

Eind 2013 kocht de Radboud Universiteit dit Rijksmonument, ontworpen door de architecten Joseph en Pierre jr. Cupers, aan. Het was sinds 1929 in gebruik als klooster en daarna als verzorgingshuis van Jezuïeten. In december 2016 verhuisden de laatsten bewoners naar nieuwe zorgappartementen in het Nijmeegse wijk Brakkenstein.

De kleine kamertjes van het klooster zijn opgegaan in ruime en lichte kantoorvertrekken. Op sommige plekken open als kantoortuinen en soms afgesloten met glazen puien: hierdoor kan het licht er wel door, maar blijft geluid binnenskamers. De oorspronkelijke keuken is een moderne sanitaire ruimte geworden en het pand is voorzien van klimaatinstallaties, ICT, video- en audioapparatuur. De entree van het gebouw heeft een andere plaats gekregen. Deze is verhuisd van de Houtlaan naar de campuszijde, met zicht op het Erasmusgebouw.

Park en bos

Ook in de omgeving van het klooster zijn aanpassingen gedaan. Het park en bos worden onderdeel van de campus. Voorheen was dit afgesloten. Er zijn nieuwe paden aangelegd in het verlengde van het achttiende eeuwse assenprincipe van Heyendaal. 

De verbouwing van het klooster kende een aantal uitdagingen zoals de hoeveelheid asbest in het pand. Deze was groter dan vooraf verwacht. De warme zomer zorgde er ook voor dat de renovatie niet altijd volgens planning kon verlopen: verf- en lijmwerkzaamheden konden vanwege de hoge temperaturen niet altijd doorgaan. Ook de bodem rond het klooster zorgde voor oponthoud. Daarin werden onder andere twee granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam er aan te pas om deze te laten ontploffing te brengen en -uiteraard- werd het gehele terrein omgespit om ervoor te zorgen dat helemaal veilig was.

De uitdagingen werden overwonnen en in oktober 2018 hebben de medewerkers van de Radboud Universiteit hun intrek genomen in het prachtig gerenoveerde Berchmanianum.

 

Meer projecten industrie en bedrijven

Berghege Heerkens bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
IMG 5900 Edited