Complete transformatie onderwijsgebouw Laplace TU/e

Bekijk alle foto's

Laplace, het voormalige Rekencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven, wordt getransformeerd tot een campusbreed ‘Education Center’, met een eigen plek voor het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). Voor deze opdracht werkt de Berghege Heerkens bouwgroep samen met CroonWolter& Dros | TBI in de bouwcombinatie Laplace Transformatie. Het ontwerp is van Team V Architectuur uit Amsterdam.

Het gebouw is voor de TU/e zowel architectonisch als cultuurhistorisch van waarde. Vanwege de functieverandering en de verouderde technische en bouwkundige staat was een grootscheepse renovatie noodzakelijk. In het ontwerp zijn kenmerkende elementen en kwaliteiten van het gebouw behouden of op eigentijdse wijze teruggebracht. Het resultaat is een gelaagd ontwerp, dat zowel in de grote gebaren als de kleinste details de originele architectuur eer aan doet.

Opdrachtgever

Technische Universiteit Eindhoven

Opdracht

Complete transformatie onderwijsgebouw Laplace TU/e


Adres:
Eindhoven

Architect Team V

Nieuwe hoofdentree

Het Rekencentrum is in 1972 speciaal gebouwd voor de allereerste computers. De begane grond hiervan blijft grotendeels intact en wordt ingericht met onderwijszalen en een ontmoetingsgebied met koffiepunt. Een nieuwe hoofdentree aan de zuidkant zorgt voor een betere verbinding met de campus.

Karakteristiek samenspel

De grootste transformatie vindt plaats op de verdieping. Deze wordt gestript en voorzien van een nieuwe gevel. De originele stalen kolommen en een aantal kabinetgangwanden blijven bewaard, waardoor de originele structuur afleesbaar blijft. Originele kenmerken van de gevel, waaronder de balkons met rode buisprofielen en de lamellenzonwering, keren terug in het nieuwe ontwerp. Maar dan in een nieuwe eigentijdse vorm. Zo blijft het karakteristieke samenspel tussen de robuuste onderbouw en ranke bovenbouw behouden.

  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren