10 april 2024

100 jaar Berghege, een familiebedrijf met slagkracht

Bouwbedrijf Berghege pakt dit jaar uit om het honderdjarig bestaan te vieren. Met eigenaren Henk (71) en Jan (64) Berghege duiken we in de rijke geschiedenis van het Osse familiebedrijf. Want hoewel de dagelijkse leiding niet meer in handen is van een Berghege, en er inmiddels sprake is van een schaalvergroting in de Berghege Heerkens bouwgroep; de familie blijft met hart en ziel betrokken bij de onderneming. “We willen koste wat kost een familiebedrijf blijven.” 

Tekst: Bedrijvig Oss - Foto boven: Ronald Goudberg 

Flyer BB (1)

Ambachtsman

Hent Berghege, de opa van Henk en Jan, richtte het bouwbedrijf in 1924 op. “Hent was een echte ambachtsman”, vertelt Henk. “Hij werkte aanvankelijk bij Aannemingsbedrijf weduwe Broks, maar in 1924 ging dat bedrijf failliet. Hent is daarop in augustus van dat jaar voor zichzelf begonnen." Aanvankelijk had Hent zijn bedrijf aan de Osse Nieuwstraat. Al vrij snel verhuist hij naar de Begijnstraat, de straat waar Bouwbedrijf Berghege tot op de dag van vandaag is gevestigd. Hent kwam hier op een Rooms-Katholiek ‘eiland’ terecht, met de Fraters en de Zusters van de Liefde als directe buren. 

Hibe (531)

Vakwerk

“Het is niet meer dan logisch dat hij die al snel tot zijn klantenkring kon rekenen”, zegt Henk. Maar heel veel details zijn er niet bekend uit de eerste decennia van het bestaan van Bouwbedrijf Berghege. “Wat we wel weten is dat onze opa zich als timmerman vooral bezighield met het maken van kozijnen. Dat was echt vakwerk in die tijd.” Henk was vijftien toen opa Hent in 1967 overleed. “Zoals ik hem heb leren kennen, was hij onlosmakelijk met het bedrijf verbonden. Hij liep altijd in een stofjas door de werkplaats.”

Jan, de zoon van Hent en de vader van Henk en Jan, neemt het bedrijf eind jaren vijftig over. Onder zijn leiding ontwikkelt Bouwbedrijf Berghege zich tot een volwaardig aannemer. Vader Jan voltooit zijn opleiding in Tilburg en is minder dan opa Hent een ambachtsman. De uitbreiding van het Fratershuis met een kapel aan de achterzijde is zijn eerste grote project. “Dat betekende een enorme boost voor het bedrijf”, legt Jan uit. Bijzonder feit: diezelfde kapel doet tegenwoordig nog dienst als ‘kantine’ van het bouwbedrijf.

Flyer BB (13)

Grootschaliger

Het pand aan de Begijnstraat 19 blijft nog tot ver in de jaren tachtig de thuisbasis van Bouwbedrijf Berghege. Wanneer de Fraters vertrekken, doet de unieke kans zich voor om het verderop in de straat gelegen monumentale Fratershuis uit 1883 te kopen. Daarbij verkopen de Fraters het pand niet aan het bedrijf, maar aan de familie Berghege. “Daaruit blijkt de innige band tussen onze familie en de Fraters”, zegt Henk, die in zijn jeugd intern heeft gezeten in het Fratershuis, dat toen dienst deed als Internaat Sint Nicolaas.

Naast de kerkelijke instanties is het lokale bedrijfsleven al vroeg een belangrijke klant voor Berghege. Die activiteiten worden in de jaren zeventig en tachtig steeds grootschaliger. “Daarnaast deden we in die tijd grote woningbouwprojecten”, vertelt Jan over die tijd. "We waren een van de eerste bouwbedrijven in Nederland met een eigen ontwikkelingstak.” In de jaren zeventig en tachtig bouwt Berghege markante Osse gebouwen als De Lievekamp, de bioscoop, La Belle Esperance en de Sibeliusflat. 

Ziekenhuis DSN0078 02413

Zorgsector

Nog een sector die Berghege al sinds jaar en dag tot zijn klantenkring kan rekenen: de zorg. Zo was het Sint Annaziekenhuis al vanaf 1924 een belangrijk klant. "Ook mijn vader heeft altijd veel zorgcentra gebouwd, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en bejaardencentra”, vertelt Jan. In de jaren tachtig en negentig, inmiddels onder leiding van beide broers, maakt Bouwbedrijf Berghege een verdere groeispurt door. Een steeds belangrijkere opdrachtgever is de farmaceutische sector, waaronder Organon. "Dankzij onze expertise op het gebied van het bouwen van labs kregen we steeds meer opdrachten. Niet alleen in Oss, maar ook in andere delen van het land zoals het Maria Montessorigebouw voor de Radboud Universiteit in Nijmegen en het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Een doorbraak, want vroeger gingen dat soort projecten naar grote, landelijke spelers.”

Jan is er trots op dat Bouwbedrijf Berghege zich heeft ontwikkeld tot een multi-inzetbaar bedrijf, dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. "Gedurende de hele levenscyclus van een gebouw - van nieuwbouw tot en renovatie tot onderhoud - kunnen we onze klanten bedienen. Als we ergens eenmaal binnen zijn, blijven we betrokken. Vandaar dat we in de industrie een aantal grote klanten trouw aan ons blijven. Denk aan Organon, maar ook aan Philips. Hetzelfde geldt voor de zorg en onderwijs."

Flyer BB (5)

Bouwgroep

"Wat we kunnen betekenen op het gebied van complexe utilitaire projecten zoals researchgebouwen en ziekenhuizen, daar ben ik het meest trots op", zegt Henk. "Samen met Heerkens van Bavel realiseren wij grote projecten, die de grote aannemers niet aandurven.” Door samen te gaan met de Tilburgse bouwonderneming in de Berghege Heerkens bouwgroep heeft Berghege zijn slagkracht flink verhoogd, vinden de broers. “Zij zijn ook een familiebedrijf, hebben hetzelfde DNA. Samen hebben we grote opdrachten in de wacht gesleept die we zelfstandig mis zouden lopen. We zijn inmiddels een landelijke speler van betekenis.”

Door de jaren heen heeft Berghege tal van aansprekende projecten gerealiseerd. Op dit moment gooit de bouw van het Walkwartier in het Osse centrum hoge ogen. Als Henk en Jan een favoriet project moeten noemen, zijn ze eensgezind: ZIN in Vught, een moderne toevoeging aan het voormalige klooster van de Fraters van Tilburg. Jan: “Dat is wat mij betreft de ultieme bestempeling van onze vaste relatie.” Henk sluit zich daarbij aan. “Het project toont ambacht, respect voor het verleden maar óók ultramoderne technieken, die met elkaar geïntegreerd zijn. Dat geldt overigens ook voor de renovatie van ons eigen hoofdkantoor.”

Berghege Bussen Iphone (255)

Berghege-gevoel

Wat kenmerkt Bouwbedrijf Berghege nu eigenlijk? Wat Jan betreft zijn dat de vele mensen die er al heel lang in dienst zijn, waarvan sommigen al meer dan veertig jaar. "En in enkele gevallen treden hun kinderen ook weer in dienst bij ons.” Henk: "Er is altijd sprake van een sterk saamhorigheidsgevoel. En er heerst een open cultuur, waarin fouten gemaakt mogen worden.” Jan: "Sommige medewerkers zijn zelfs meer ‘Berghege' dan wijzelf. Zó sterk identificeren ze zichzelf met het bedrijf. Dat is het Berghege-gevoel, dat we als familie continu blijven bewaken. Het is aan onze kinderen om dat in de toekomst voort te zetten.”

100 jaar Bouwbedrijf Berghege

EEN GREEP UIT ONZE PROJECTEN

Berghege Heerkens bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
IMG 5900 Edited