DE ERVEN HEESCH

WONINGEN VLINDERERF

De Erven is een uitbreidingsgebied in Heesch waar in fasen ruim 400 woningen worden gebouwd. Deelplan Vlindererf bestaat uit 43 woningen die worden gerealiseerd door VOF de Erven, een samenwerkingsverband tussen Van Wanrooij Projectontwikkeling, Muller Bouw en Bouwbedrijf Berghege. In deze derde fase bouwt Berghege hiervan 20 woningen: 6 huurwoningen en 14 koopwoningen. Allemaal hoek- en tussenwoningen voornamelijk bedoeld voor starters op de woningmarkt. 

Project
De Erven - deelplan Vlindererf
Locatie
Heesch
Opdrachtgever
VOF De Erven
Architect
Weusten Liedenbaum Architecten
soort
Nieuwbouw woningen
ERVEN Woningen Vlindererf

Traditionele gevels

De woningen worden volgens de traditionele stapelbouwmethode gebouwd. Dit wil zeggen dat de fundering bestaat uit een strokenfundering waarop de kalkzandsteenwanden worden gelijmd. Als begane grondvloer wordt een betonvloer op zand gerealiseerd. De verdiepingsvloeren liggen op de dragende kalkzandsteenwanden en bestaan uit breedplaatvloeren. De gevels worden verder traditioneel opgebouwd middels metselwerk. In de gevels zitten regelmatig wat kleine, fraaie accenten. 

ERVEN K J I

Nul op de meter

De huurwoningen die gebouwd worden, zijn NOM-woningen. NOM staat voor ‘nul op de meter’. Deze woningen hebben op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Om dit te creëren zijn de woningen standaard voorzien van een warmtepomp, een balansventilatiesysteem, vloerverwarming en hardhouten kozijnen. De koopwoningen voldoen aan alle eisen van BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen).

De woningen zijn dusdanig ontworpen dat de energiebehoefte maximaal beperkt wordt. De energie toch nodig is, bestaat bovendien zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie. Denk hierbij aan het opwekken van energie vanuit PV-panelen. Verder worden er ook andere energiebesparende maatregelen getroffen zoals een douche WTW (verticaal). Met deze WTW wordt warmte gebruikt van het wegstromende douchewater om het koude douchewater op te warmen. Hierdoor is er ongeveer 40% tot 50% minder stroom voor het verwarmen van het koude douchewater nodig. 

Het dorpse thema en de landelijke setting hebben ons geïnspireerd om een herkenbare buurt te ontwerpen die tegelijk samenhang zoekt met de aangrenzende wijk.

In Vlindererf wordt volop gevarieerd met kaprichtingen, 'Franse' balkons, baksteenkleuren en detailleringen. Dit maakt elke woning individueel herkenbaar en geeft de gewenste kleinschaligheid een gezicht. 

Max van den Hof Weusten Liedenbaum architecten

MEER WOONPROJECTEN