Duurzaam nieuw wijkcentrum voor de Ruwaard

Dé huiskamer van de hele buurt

Bekijk alle foto's

Een open en uitnodigend nieuw gebouw voor de wijk stond in de Ruwaard al jaren op het verlanglijstje. Na uitvoerig overleg met gemeente Oss, BrabantWonen, stichting wijkcentrum Ruwaard, wijkraad Ruwaard en wijkstichting Rucrea is dat er dan ook gekomen. Berghege kreeg van BrabantWonen de opdracht om het duurzame wijkcentrum te bouwen. Dé plek waar de 14.000 inwoners van wijk de Ruwaard en de bewoners van de Sterrebosflat elkaar kunnen ontmoeten.

Open karakter

Buro Kade ontwierp na een intensief workshoptraject met toekomstige gebruikers de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie onder de bestaande Sterrebosflat. Toen de oude Iemhof gesloopt was, ontstond er aan de Brederodestraat een groene ruimte. Daar is nu de hoofdingang van de nieuwe Iemhof te vinden, de plek voor ontmoeten en activiteiten. Door de grote ramen en het open karakter van het gebouw is er volop contact tussen binnen en buiten. Direct grenzend aan de grote zaal ligt een heerlijk terras.

Opdrachtgever

BrabantWonen

Opdracht

Duurzaam nieuw wijkcentrum voor de Ruwaard


Adres:
Venusstraat 2, 5345 LP Oss

 

"Dit is echt dé huiskamer van de hele Ruwaard."

Het centrale hart van de nieuwe Iemhof is een echte boulevard. Net als de grote zaal ligt die 60 cm lager dan de rest van de begane grond. Met een gezellige plaza en centrale bar waar iedereen terecht kan voor koffie, thee, (fris)drank en een praatje. De begane grond van Sterrebos en de nieuwe Iemhof vormen na de verbouwing één geheel. Met als blikvanger de grote zaal van D’n Iemhof die plaats biedt aan maar liefst 200 mensen in theateropstelling. Naast de grote zaal zijn er kleinere ruimtes met biljarts en kaarttafels, een huiskamer, een plaza en een rustige serre.

Groen dak

Ook wordt er een uitbreiding gerealiseerd aan de achterzijde van de Sterrebosflat die aan de Brederostraat ligt. Die aanbouw heeft een duurzaam en energiezuinig, groen dak. Op de eerste verdieping is onder andere ruimte voor dagopvang en om te vergaderen gereserveerd.

De oplevering was in het najaar van 2020. Als het na corona weer kan, zullen via de volledig nieuwe entree hopelijk veel mensen de weg naar het nieuwe centrum gaan vinden.

>> Lees ook het artikel in IndustrieBouw van februari 2021.

  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren