FEYENOORD ACADEMY & SPORTCLUB FEYENOORD

Het hypermoderne '1908'

In navolging op trainingscomplex 1908 van het eerste elftal kreeg Berghege de opdracht voor de nieuwbouw van Varkenoord. Dit multifunctionele gebouw biedt alle trainingsfaciliteiten voor de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord.

Project
Nieuwbouw multifunctioneel gebouw met academy
Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
Feyenoord
Architect
Moederscheim Moonen Architects

Smaakmaker

Topsport, recreatie en sportbeleving komen samen in het mooie ontwerp van Moederscheim Moonen Architects uit Rotterdam. Het is één van de smaakmakers van Sportcampus Varkenoord. Naast de huisvesting van de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord wordt het gebouw ook een belangrijke plek voor wedstrijden van de beloften en andere Feyenoord elftallen. Daarom heeft het gebouw onder andere een overdekte tribune met 1100 zitplaatsen. 

Gedeelde functies

Op de begane grond van het gebouw bevinden zich de kleedfaciliteiten en sport(medische) ruimtes zoals een ‘krachthonk’ en massageruimtes. Op de verdieping zijn de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en een spelerslounge voor de Feyenoord Academy, multifunctionele ruimtes en een grote kantine voor de Sportclub. Beide organisaties hebben een eigen ingang; de Feyenoord Academy een in het centrum van het gebouw en de Sportclub Feyenoord een aan de zuidzijde die verbonden is met het terras. Vanuit de centrale entree zijn de functies aan weerszijden per gebruiker verdeelt maar in het gebruik kunnen er gemakkelijk ruimtes gedeeld worden.

Het beeldbepalende element van het gebouw is goudkleurige dak dat de gehele tribune overdekt. De verdiepingsvloer valt op door een goudkleurige schijf. Dit is de plek het publiek zal komen; zowel op het terras als op de omloop bovenaan de tribune. 

In het kader van duurzaamheid is het gebouw 90% energiezuiniger geworden dan geëist wordt vanuit het bouwbesluit. Alle maatregelen die hiervoor zijn genomen zorgen ervoor dat het gebouw energieneutraal zal worden. De nieuwe faciliteiten zijn binnen budget en volgens planning opgeleverd. Op 23 augustus werd de ingebruikname officieel gevierd. 

Het nieuwe Varkenoord is officieel geopend!

Meer projecten maatschappelijk vastgoed

Berghege Heerkens bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
IMG 5900 Edited