WIJKCENTRUM RUWAARD OSS

Duurzaam nieuw wijkcentrum voor de Ruwaard

Een open en uitnodigend nieuw gebouw voor de wijk stond in de Ruwaard al jaren op het verlanglijstje. Na uitvoerig overleg met gemeente Oss, BrabantWonen, stichting wijkcentrum Ruwaard, wijkraad Ruwaard en wijkstichting Rucrea is dat er dan ook gekomen. Berghege kreeg van BrabantWonen de opdracht om het duurzame wijkcentrum te bouwen. Dé plek waar de 14.000 inwoners van wijk de Ruwaard en de bewoners van de Sterrebosflat elkaar kunnen ontmoeten.

Project
Duurzaam nieuw wijkcentrum voor de Ruwaard
Locatie
Oss
Opdrachtgever
BrabantWonen

Open karakter

Buro Kade ontwierp na een intensief workshoptraject met toekomstige gebruikers de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie onder de bestaande Sterrebosflat. Toen de oude Iemhof gesloopt was, ontstond er aan de Brederodestraat een groene ruimte. Daar is nu de hoofdingang van de nieuwe Iemhof te vinden, de plek voor ontmoeten en activiteiten. Door de grote ramen en het open karakter van het gebouw is er volop contact tussen binnen en buiten. Direct grenzend aan de grote zaal ligt een heerlijk terras.

Nieuw wijkcentrum Ruwaard gaat Wijkhuis de Haard heten

Dit is echt dé huiskamer van de hele Ruwaard

Net als de grote zaal ligt die 60 cm lager dan de rest van de begane grond. Met een gezellige plaza en centrale bar waar iedereen terecht kan voor koffie, thee, (fris)drank en een praatje. De begane grond van Sterrebos en de nieuwe Iemhof vormen na de verbouwing één geheel. Met als blikvanger de grote zaal van D’n Iemhof die plaats biedt aan maar liefst 200 mensen in theateropstelling. Naast de grote zaal zijn er kleinere ruimtes met biljarts en kaarttafels, een huiskamer, een plaza en een rustige serre.

Groen dak

Ook wordt er een uitbreiding gerealiseerd aan de achterzijde van de Sterrebosflat die aan de Brederostraat ligt. Die aanbouw heeft een duurzaam en energiezuinig, groen dak. Op de eerste verdieping is onder andere ruimte voor dagopvang en om te vergaderen gereserveerd.

De oplevering was in het najaar van 2020. Als het na corona weer kan, zullen via de volledig nieuwe entree hopelijk veel mensen de weg naar het nieuwe centrum gaan vinden.

Meer projecten maatschappelijk vastgoed

Berghege Heerkens bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
IMG 5900 Edited