Vakmanschap in volle glorie

  • 10 december 2004

In totaal prijken er straks negen kastelen in het vlakke poldergebied van Engelen. Vorstelijk wonen op het landgoed Haverleij. Met de luxe van vandaag de dag en de sfeer van vroeger mag het project met recht als vernieuwend worden beschouwd. De traditionele bouwpatronen worden doorbroken door de duizend woningen en appartementen te groeperen in negen kastelen: met zo'n 50 tot 90 woningen per kasteel en 450 in Slot Haverleij. De kastelen Velderwoude, Zwaenenstede en Wuyvenhaerd zijn reeds bewoond. Van het vestigingsstadje 'Het Slot' is het eerste deel opgeleverd. "De allure en vrijheid van wonen. Maar vooral het woonconcept 'landschap met bebouwing in sterk contrast', dat is wat mij persoonlijk aanspreekt in het project", concludeert ing. R.A. Koning, directeur projecten van Bouwfonds Ontwikkeling regio Zuid.

Markante kastelen in de polder

Naast Bouwfonds Ontwikkeling zijn de partners van het samenwerkingsverband Haverleij de gemeente 's-Hertogenbosch en Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling. "Bouwbedrijf Berghege staat bekend als een solide partij, het is de eerste keer dat wij vanuit Bouwfonds met ze samenwerken", vertelt Koning. "Juist hun expertise voor de technische realisatie, de garantie van kwaliteit en kostenbewuste oplossingen maakte dat ik Bouwbedrijf Berghege als bouwteampartner bij 'Slot Haverleij' heb binnengebracht."

Architecten van naam

In totaal realiseert Bouwbedrijf Berghege 140 van de 450 Slotwoningen; 18 hofwoningen naar ontwerp van Architectenbureau Rapp + Rapp, 1 appartementencomplex Fortresse Noordoost en 7 muurwoningen naar ontwerp van Krier & Kohl Architecten uit Berlijn met gelijke series aan de Noordwestzijde. De 40 muurwoningen grenzend aan de golfbaan zitten nog in de ontwerpfase die Architectenbureau Soeters Van Eldonk Ponec uit Amsterdam voor haar rekening neemt.

Rijke detaillering

Koning: "Alles moet kloppen, en dus wordt er veel aandacht besteed aan de materiaalkeuzes en is er oog voor detail." Zo wordt er liggend én staand gemetseld, wat zorgt voor schuine kleurstrepen in het metselwerk. De toepassing van terugliggende en uitspringende metselverbanden maakt de gevel levendig. Verder wordt gebruik gemaakt van overstekken en worden kroonlijsten aangebracht om de stijl van de kastelen te accentueren. "Bouwbedrijf Berghege levert absoluut vakmanschap. Er zitten moeilijke details in de woningen, dan is het prettig wanneer de aannemer meedenkt over haalbare oplossingen."

Veel groen

Opmerkelijk is de verhouding bebouwing en natuur. Van de 210 hectare grond wordt slechts 10% bebouwd. Met een golfbaan van 70 hectare betekent dat veel ruimte voor groenvoorziening. "Een uitzonderlijke keuze, passend bij het concept", attendeert Koning, "Dat houdt in 5 woningen per hectare, terwijl normaliter op een vinexlocatie gemiddeld 20 tot 50 woningen per hectare worden gebouwd."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren