MODERNE INFECTIE-UNIT VOOR RADBOUDUMC

Nieuwbouw zorggebouw P

Voor het Radboudumc hebben we Zorggebouw P gerealiseerd. De nieuwe infectie-unit staat tegenover de Erasmustoren, op de plek van het voormalige Radboud Hotel aan de Erasmuslaan. Een bekende plek want het is tegenover het reeds opgeleverde project Maria Montessorigebouw.

Project
Nieuwbouw moderne infectie-unit
Locatie
Nijmegen
Opdrachtgever
Radboudumc
Architect
EGM architecten
grootte
1.700 m2

Specialistische langdurige zorg

De nieuwe infectie-unit heeft een omvang van ca. 1.700 m2 bruto vloeroppervlak. Zorggebouw P biedt een veilige omgeving aan besmette patiënten. Hun specialistische langdurige zorg vraagt om een gebouw dat logistiek verbonden is met het academisch centrum maar tegelijkertijd op enige afstand van de dagelijkse, intensieve zorgprocessen is gesitueerd. 

Het ontwerpteam van het Radboudumc bestaat uit EGM architecten uit Dordrecht, Deerns adviseurs uit Nijmegen voor de installaties en ingenieursbureau Aronsohn uit Eindhoven. Het ontwerp van de infectieunit is gebaseerd op de healing environment principes, die zich erop richten het welzijn van de patiënten, familie en de werknemers te bevorderen en hun stress te verminderen. Er is sterk bewijs dat het zicht op natuur en frisse lucht hier aan bijdragen. Ook het gebruik van specifieke kleuren en materialen is onderdeel van de principes die dan ook in de infectieunit te vinden zijn. Zo krijgen de binnenwanden verschillende kleuren en zijn de buitenluifels uitgevoerd in natuurlijk vergrijsd Douglas hout.

Nieuwe inzichten in patiëntenzorg zijn af te lezen aan verschillende aspecten van het gebouw

EGM architecten

Aandacht voor detailering

Naast de healing environment principes is het ontwerp gebaseerd op een aantal andere kwalitatieve eisen, die de vorm van de kliniek bepaalt. Belangrijke aspecten zijn de privacy van de patiënten, maximaal overzicht, korte looplijnen en veiligheid binnen de kliniek. De tuin vormt het hart van de kliniek en dient als natuurlijke scheiding tussen de afdelingen, wat het gebouw de gewenste transparantie en daglicht biedt.

Zorggebouw P bestaat uit vijftien patiëntenkamers en twee Intensive Care kamers. De gehele opbouw (zowel bouwkundig als qua installaties) heeft een hoog niveau voor wat betreft de luchtdichting en de steriele afwerking. Dit betekent dat we zeer veel aandacht aan bouwkundige detaillering schenken. Voor de installaties van het gebouw werken we al vanaf de openbare aanbesteding nauw samen met Engie.

We zijn eind 2020 gestart met de uitvoering en we hebben - volgens planning- eind 2021 het gebouw aan het Radboudumc op kunnen leveren.

MEER PROJECTEN ZORG

Berghege Heerkens bouwgroep

Dankzij onze ijzersterke krachtenbundeling met familiebedrijf Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg is een bouwgroep ontstaan die behoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid vormen de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Meer over de bouwgroep
IMG 5900 Edited