Alexander Monro Ziekenhuis - Bilthoven

Van leegstaand pand tot ziekenhuis

Bekijk alle foto's

In het voorjaar van 2013 opende het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven officieel de deuren. Het nieuwe ziekenhuis is door hoofdaannemer Bouwbedrijf Berghege en Kuijpers gerealiseerd in ruim een half jaar tijd. Het eerste gespecialiseerde borstkankerziekenhuis van Nederland van circa 3.000 m² heeft ruimte om jaarlijks zo'n 2.000 patiënten te behandelen.

Het ziekenhuis is gevestigd in een voormalig kantoorgebouw in Bilthoven. Het gebouw is door middel van een grondige verbouwing volledig geschikt gemaakt voor borstkankerzorg op maat; snel-diagnostiek, de gehele behandeling, operaties, reconstructies, chemotherapie, second opinions en nazorg. Bouwbedrijf Berghege was verantwoordelijk voor de overall regie, sloop, complete afbouw en turnkey oplevering. Kuijpers verzorgde alle technische installaties.

Van leegstaand pand tot ziekenhuis

Een bestaand kantoorgebouw ombouwen tot ziekenhuis brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. De oplevering kwam mede tot stand vanwege een goede en nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen. De bouwkundige en installatiecomponenten zijn naadloos op elkaar afgestemd. Zo voldoen de behandelruimten - met mogelijkheid tot het creëren van onderdruk - aan strenge eisen. Het gebouw is bijna volledig gestript en kreeg nieuwe wanden, kozijnen, vloeren en plafonds. En een grote hoeveelheid aan technische installaties, waaronder de systemen voor ventilatie, verwarming en koeling, beveiliging en de elektrische installaties. Dit alles binnen de beperkingen van het bestaande pand.

"We hebben dit ziekenhuis in recordtijd gerealiseerd. Fijn dat je dan met partijen samenwerkt die met je meedenken en waar afspraak, afspraak is. Alles is geworden zoals we van te voren hebben afgesproken" aldus Jan van Bodegom, algemeen directeur van het ziekenhuis.

Projectengineer bij Berghege, Niels Briene: "Naast de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de bouw van het Alexander Monro Ziekenhuis, hebben wij ook zorg gedragen voor de algehele coördinatie binnen het ontwerpteam. Hierbij stuurden wij op de volledige afstemming tussen de verschillende disciplines zoals bouw, constructie, installaties, overheid en uiteraard de wensen van het ziekenhuis. Door intensief samen te werken met de diverse partijen hebben wij de hoge verwachtingen van onze opdrachtgever in een zeer korte periode waar kunnen maken. We mogen allen trots zijn op het prachtige eindresultaat en een tevreden eindgebruiker."

Opdrachtgever

AMI, Bilthoven

Opdracht

Alexander Monro Ziekenhuis - Bilthoven


Adres:
Professor Bronkhorstlaan 10, Bilthoven

Alexander Monro Ziekenhuis
  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren