Bewezen bouwdeskundigheid in de ouderenzorg

  • 28 augustus 2003

Op de plaats van het vroegere verzorgingshuis Heelwijk in Heesch bouwt Berghege in opdracht van de Stichting Wonen voor Ouderen Maasland een zorgcentrum. Aangrenzend verrijst op de plek van de vroegere Emmauskerk in opdracht van Woonmaatschappij Maasland een appartementencomplex met parkeergarage. Twee complexe projecten die medio 2004 als een geheel worden opgeleverd.

Continuüm van zorg

Het appartementencomplex kent straks huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Ouderen met een zorgindicatie krijgen voorrang bij de woningtoewijzing. Directeur B.J.A. Wouters van Woonmaatschappij Maasland laat weten dat de woningen nooit beschikbaar zullen komen voor de vrije markt; ook de koopappartementen niet. Het appartementencomplex is immers bestemd voor de ouderenzorg. De heer A.C.M. van Osch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Wonen voor Ouderen Maasland is blij dat in de nieuwe situatie gewerkt kan gaan worden met 'zorgarrangementen'. Een oudere die zelfstandig woont in een van de appartementen kan de gewenste of noodzakelijke zorg inkopen bij het naastgelegen zorgcentrum.

Tal van disciplines onder een dak

Het nieuwe zorgcentrum wordt veel meer dan het klassieke verzorgingshuis dat het oude Heelwijk was. Op de begane grond komen dertig verpleeghuisplaatsen, kantoorfaciliteiten, behandelkamers voor artsen en een afdeling ouder-kindzorg van de Stichting Thuiszorg Brabant Noordoost. Ook een winkeltje, kapsalon, restaurant, ontmoetingscentrum en stiltecentrum worden hier gesitueerd. De drie verdiepingen bestaan uit appartementen. Hiervan zijn er zo'n tien bestemd voor ouderen met psychiatrische problematiek. In het naastgelegen appartementencomplex worden enkele woningen gereserveerd voor groepsbewoning door verstandelijk gehandicapte ouderen.

Twee projecten, een geheel

In zo'n complexe opdracht pakt Berghege graag de regie om daarmee de opdrachtgevers een grote zorg uit handen te nemen. Coördinatie is het sleutelwoord om beide projecten als één geheel te realiseren. Elk project heeft zijn eigen uitvoerder en kent aparte bouwvergaderingen. De projectleider fungeert als verbindende schakel. In nauwe samenwerking met het bouwteam coördineert hij alle activiteiten. En dat is uitermate belangrijk zéker omdat elektrotechnische en werktuigbouwkundige installateurs voor de bouw van het zorgcentrum nevenaannemers zijn, terwijl bij de bouw van het appartementencomplex de installateurs opereren als onderaannemers van Bouwbedrijf Berghege.

Parkeergarage onder grondwaterpeil

Het nieuwe zorg/wooncomplex wordt midden in Heesch gebouwd. Op voorhand waren dus grote parkeerproblemen te voorzien. Ondanks de hoge kosten bleek een parkeergarage de beste keuze. Voor de aanleg van de parkeergarage die uiteindelijk 49 auto's kan herbergen, wordt gewerkt met zware retourbemaling. De ruim 750.000 m3 grondwater mag namelijk niet afgevoerd worden op het riool. Gedurende vier maanden voert een pijpleiding van zo'n 300 meter de watermassa af naar de verderop gelegen provinciale weg.

Vertrouwd in de zorg

De ruime bouwervaring van Berghege in de zorgsector was voor beide opdrachtgevers doorslaggevend bij de keuze van de aannemer. Van Osch: "Berghege heeft inmiddels vele projecten voor Stichting Wonen voor Ouderen Maasland gerealiseerd. Telkens weer naar volle tevredenheid." Voor Woonmaatschappij Maasland is Berghege een nieuwe samenwerkingspartner. Maar ook Wouters is blij dat de ervaren mensen van Berghege participeren in het bouwteam. "Voor een opdracht van deze omvang en complexiteit is bewezen bouwdeskundigheid in de ouderenzorg nodig."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren