Bouwbedrijf Berghege: “Aan Oss hebben we veel te danken”

  • 9 december 2022

Van voordeurslot tot ziekenhuis, en alles daartussenin: Bouwbedrijf Berghege is van alle markten thuis. In de eerste van een serie interviews in de aanloop naar het honderdjarig bestaan van Berghege in 2024 een gesprek met Tom Bongers en Gilbert Ceelen, die sinds 2019 de tweekoppige directie vormen van Berghege. Samen houden ze het familiaire karakter van het bedrijf in stand.

Het is een visitekaartje waar je u tegen zegt: het prachtig genoveerde hoofdkantoor van Bouwbedrijf Berghege aan de Begijnenstraat. In oktober werd het negentiende-eeuwse voormalige fratershuis verkozen tot het mooiste herbestemde gebouw van Oss. Een kroon op het werk van de onderneming, die met het prestigieuze Walkwartier bouwt aan een nieuwe parel voor deze stad.

Tom en Gilbert vormen de directie van de onderneming sinds de familie zich terugtrok uit de dagelijkse leiding van Bouwbedrijf Berghege, tegenwoordig met Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg onderdeel van de overkoepelende Berghege Heerkens bouwgroep. De familie Berghege is als aandeelhouder (samen met de familie Heerkens) nog betrokken bij de onderneming.

Lange staat van dienst

Beide directieleden hebben een lange staat van dienst binnen Bouwbedrijf Berghege. Gilbert werkt er inmiddels 27 jaar en heeft in de loop der jaren veel facetten van het bedrijf doorlopen, van werkvoorbereider tot projectleider en mededirecteur. Tom werkte eerst nog bij een aantal andere bouwbedrijven en begon 20 jaar geleden als projectengineer. “Mijn vader was hier 45 jaar in dienst, ik kende Berghege dus al heel goed.”

Tom en Gilbert hebben Berghege in de afgelopen decennia flink zien groeien. Gilbert: “Toen ik hier begon zaten er 25 mensen op kantoor, nu zijn dat er bijna 100. Dat is nodig bij een bedrijf van deze schaal.” Tom vult aan: “We hebben echt een professionaliseringsslag gemaakt. Met het terugtreden van de familie Berghege verloren we veel kennis en bevlogenheid. We hebben daarom een MT opgericht, dat ons op de juiste onderdelen aanvult."

"Het is een ontzettend mooi team met bevlogen en betrokken mensen.”

De carrières van Tom en Gilbert tonen het al aan: wie bij Berghege aan de slag gaat, heeft veel doorgroeimogelijkheden. “Iemand die wil, kan op de plek terechtkomen waar hij of zij zich thuis voelt. Daar staan we echt voor”, zegt Gilbert. “Het is eigenlijk een baan voor het leven”, zegt Tom. “Gelukkig is het verloop heel klein. Dat zie je ook aan het grote aantal jubilarissen die soms al veertig jaar in dienst zijn. Het grootste deel van de medewerkers komt uit Oss en de omliggende gemeenten. “Er is een mooie constante instroom van nieuwe mensen”, zegt Gilbert. “Wij kunnen wel roepen dat het hier zo goed is, maar het gaat erom dat de mensen op de werkvloer dat ook zo voelen. Dat zijn onze ambassadeurs.”

Labs en clean rooms

Er is Tom en Gilbert veel aan gelegen om het familiaire karakter van Bouwbedrijf Berghege te behouden. “We zijn een echte Osse onderneming. In 1924 zijn we hier verderop in de Begijnenstraat begonnen en sinds 1987 vanuit het huidige pand steeds verder doorgeroeid. Er zit dan ook heel veel emotie bij ‘het Osse’. Aan deze stad hebben we veel te danken. Onze eerste klanten waren de kerk, de fraters en het ziekenhuis. Die werkzaamheden vormden de opmaat voor een verdere groei.” Ook de Osse farmaciesector is van oudsher een belangrijke klant van Berghege. “Daardoor hebben we heel veel kennis opgedaan over de bouw van labs en clean rooms. Die kennis zijn we vervolgens op grotere schaal in heel Nederland gaan toepassen in ziekenhuizen en universiteitsgebouwen”, zegt Tom.

Berghege doet niet alleen deze zogeheten ‘specials', maar ook kleinere projecten. "Van voordeurslot tot ziekenhuis, en alles wat daar tussenin zit. We hebben een hele grote afdeling die met kleine werken bezig is. Een klemmende voordeur herstellen we en ook kleine verbouwingen aan bedrijfspanden doen we graag. Door het bieden van een totaalpakket beogen we klanten vast te houden. Ze kunnen ons altijd bellen, of het nu om een groot of klein project gaat”, aldus Gilbert.

 


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren