Bouwbedrijf Berghege bouwt speciale scholen

  • 10 december 2004

Jeugdzorg, een P.I.-school, ZMOK-school, huur- en koopwoningen op een oppervlakte van 12.500 m2. Stichting Volkshuisvesting Tiel (SVT) verwezenlijkt deze bijzondere combinatie. Woningbouwcoöperatie SVT is de projectontwikkelaar en exploitant van het project, Stichting De Waarden wordt de huurder, Bouwbedrijf Berghege verzorgt de realisatie en Van Hontem Architecten completeert het bouwteam. In gesprek met Arie van der Dussen, hoofd technische zaken van SVT en Lambert Damen, afdelingsmanager van Stichting De Waarden.

Uniek in Nederland

"Een schitterend project", zegt afdelingsmanager Damen vol enthousiasme. "Wij zoeken altijd naar een benadering van hulpverlening waarbij de cliënt centraal staat. Het integrale klimaat dat we in Tiel hebben kunnen creëren, jeugdzorg én twee scholen, is volgens mij uniek in Nederland." Via Bureau Jeugdzorg krijgt Stichting De Waarden gezinnen doorverwezen. Als zorgaanbieder van jeugdhulpverlening in de regio Nijmegen en Rivierenland biedt De Waarden ambulante behandeling (in de thuissituatie), (deeltijd- en dagbehandelingen en residentiële behandelingen (dag- en nachtopvang) aan kinderen, jongeren en hun gezinnen.

Combinatie van jeugdzorg en onderwijs

De uitbreiding naar Tiel werd ingegeven door het Provinciebeleid om jeugdzorg beter regionaal te spreiden. "We werken samen met de P.I.-school, Paedologisch Instituut School, waar leerlingen met veelal complexe problemen onderwijs krijgen", licht Lambert Damen toe. Bij de Roeland-Berk en Beukschool ligt het accent op externaliserende gedragsproblematiek, ook wel ZMOK genoemd: zeer moeilijk opvoedbare kinderen. "De Waarden in Tiel heeft straks ruimte voor maximaal acht klassen per school", aldus Damen.

Optimale invulling

"In '99 vroeg de stichting ons een bestaande school aan te kopen en te renoveren", vertelt Arie van der Dussen van SVT. "Wij kwamen al snel tot de conclusie dat nieuwbouw meer mogelijkheden bood. Financieel gezien, maar ook om beter invulling te kunnen geven aan de wensen van de huurder. En wij zagen een uitdaging om deze locatie te combineren met de ontwikkeling van nieuw bezit." De woningbouwcoöperatie bestaat bijna 100 jaar en exploiteert circa 3.800 woningen in de gemeenten Tiel en Buren. "Om een dergelijk project aantrekkelijk te maken, worden naast huurwoningen ook koopwoningen gebouwd in het duurdere segment", licht Van der Dussen toe. "Op die manier wordt het terrein voor iedereen optimaal benut."

Ontwikkeling

Van Hontem Architecten heeft de ideeën van SVT en wensen van de stichting vertaald en een integraal plan ontworpen voor de diverse toepassingen. Van der Dussen merkt op: "In 2001 hebben we Bouwbedrijf Berghege gevraagd in het bouwteam plaats te nemen, zodat zij in een vroeg stadium konden meekijken naar de ontwikkeling van het plan. Juist dan kan Berghege optimaal adviseren over de bouwkundige realisatie en de financiële haalbaarheid van het project."

Scholen als eerste in gebruik

Van der Dussen: "Als eerste wordt nu gewerkt aan de ruimtes voor jeugdzorg en de twee scholen, die zich in het midden van het complex bevinden." "Streven is dat de jeugdzorg en scholen vanaf september 2005 operationeel zijn", bevestigt Damen. Vervolgens staat de sociale woningbouw aan de noordzijde van het gebouw op de planning, met als opleverdatum augustus 2006. De derde fase, de duurdere appartementen aan de zuidzijde, staat gepland voor begin 2008.

Creativiteit

De afgelopen maanden heeft Bouwbedrijf Berghege het terrein bouwrijp gemaakt. In juli is het diepste punt geboord, als startsein voor de bouw. "We zijn met de gemeente nog in gesprek over de vergunningen voor de tweede en derde fase van het project", laat Van der Dussen weten. "We konden de ruwbouw niet in één keer optrekken. Gelukkig bedenkt Berghege slimme constructies die het technisch mogelijk maken de verdiepingen voor de woningen later op eenvoudige wijze op het gebouw te plaatsen."

Schouders eronder

SVT Tiel werkt al bijna 20 jaar met Bouwbedrijf Berghege. "Voor mij staat Berghege voor vertrouwen en transparantie", zegt Arie van der Dussen. "De vriendschappelijke sfeer waarin wij met Berghege samenwerken vind ik bijzonder plezierig. Bouwbedrijf Berghege kijkt verder dan het puntje van de neus; samen zetten we de schouders onder een project en samen kijken we dan trots om naar wat we gerealiseerd hebben."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren