Bouwen in een biotechnologische omgeving

  • 6 juni 2005

Landbouwdieren, pluimvee, vissen of gezelschapsdieren. Intervet, onderdeel van Akzo Nobel, is hét toonaangevende bedrijf op het gebied van diergezondheid. Met activiteiten als onderzoek, ontwikkeling en productie van farmaceutische en biologische producten en voedingsadditieven. Afgelopen jaar is de productielocatie in De Bilt flink uitgebreid. Een gesprek met de heren Stiphout en Kok, locatiemanager en coördinator interne zaken van Intervet, over de verbouwingsingreep.

Inpandig ruimte creëren

Op de locatie in De Bilt worden zogenaamde antigenen gekweekt voor zo'n 25 verschillende vaccins tegen virussen en parasieten. Voor de productie van een aantal van deze vaccins is er een tekort aan capaciteit. Stiphout: "Hoog tijd om de productiecapaciteit uit te breiden dus." Dat bleek geen eenvoudige opgave aangezien het bedrijf in een woonwijk ligt en de gemeente geen toestemming gaf om een groter deel van het terrein te bebouwen. Besloten werd inpandig ruimte te creëren om de bouwwensen te realiseren.

Uitbreiding productiecapaciteit

"Om meer productie te kunnen draaien, is het huidige aantal cleanrooms uitgebreid", vervolgt Stiphout, "en zijn de supplementaire afdelingen uitgebreid en opgeknapt. Bovendien is er een verdieping bijgebouwd voor de luchtbehandelinginstallatie van de nieuwe productieruimten." In de cleanrooms worden de antigenen geproduceerd onder een hoge luchtzuiverheid. Deze productiewerkzaamheden moesten tijdens de bouw gewoon doorgaan.

Strikte hygiëne-eisen

"Een lastige bijkomstigheid van werken in de biotechnologische industrie", bevestigt Kok. "Want constructietechnisch moet er bij het bouwen van cleanrooms met het nodige rekening worden gehouden." Een ruimte 'onder druk' heeft gevolgen voor de constructie van plafond, wanden en vloeren. Maar ook voor de materiaalkeuze en afwerking van het bouwprocédé. Daarnaast gelden er strikte hygiëne-eisen voor de productiemedewerkers zelf; zij dragen bijvoorbeeld steriele kleding. "Ook de bouwers moesten er aan geloven: witte stofjassen, speciale schoenen, haarnetjes en handen wassen voor het betreden van de ruimte", vult Kok aan.

Huisaannemer

Vanwege de specifieke eisen voor de farmaceutische branche, is binnen Intervet de afdeling CPE (Corporate Project Engineering) verantwoordelijk voor de begeleiding van bouwprojecten. Stiphout: "Met Bouwbedrijf Berghege heeft Intervet een jarenlange relatie. Zij kennen alle ins en outs voor het bouwen in een biotechnologische omgeving. Berghege is bijna een soort huisaannemer. En dat is wel zo prettig." Het project is gestart in maart 2004 en begin dit jaar opgeleverd.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren