“”

Contouren nieuwbouw Maria Montessorigebouw (FSW) Nijmegen al zichtbaar

  • 3 mei 2019
  • Onderwijs en wetenschap
  • Onderwijs & Wetenschap

De nieuwbouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit vordert gestaag. Bouwbedrijf Berghege in een bouwcombinatie met Heerkens van Bavel (bouwkundige deel) en Croonwolter&dros (installatietechnische deel) kregen op 12 juli vorig jaar de opdracht voor de bouw van het ‘Maria Montessorigebouw’. Inmiddels zijn de contouren van het nieuwe onderkomen van de faculteit zichtbaar. Nog deze zomer moet het hoogste punt worden bereikt. De oplevering volgt in september 2020.

Green field

Op de website van Vox (het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit) noemt Geert Jansen, projectleider namens het Universitair Vastgoedbedrijf de plek waar het gebouw komt een ‘green field’: “Een mooie, schone zandvlakte waarop we kunnen bouwen”. Hoewel dit gebouw uit het niets verrijst, op de plek waar tot voor kort de Thomas van Aquinostraat stond, is het niet zo dat de bouwvakkers helemaal hun eigen gang kunnen gaan. “Er moet rekening gehouden worden met de omgeving”, benadrukt Jansen in het magazine. “Zo staan er trillings- en geluidsmeters opgesteld in het Spinozagebouw en het Collegezalencomplex. Onderwijs en onderzoek in die gebouwen moeten ongestoord door kunnen gaan.”

Complex en uitdagend 

De nieuwbouw komt tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in. Het bestaat uit twee bouwdelen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. In totaal omvat het project maar liefst 27.500 m2. Projectleider namens Bouwbedrijf Berghege, Martijn Luijpen: “Alleen al de omvang maakt het een bijzondere klus. De ronde vormen van de twee bouwdelen die via een brug met twee verdiepingen met elkaar verbonden worden en het open karakter door de glazen gevels met de witte betonnen kaderelementen – van twee verdiepingen – die de contouren van de gevels volgen, maken het een complex maar uitdagend project. Het gebouw wordt op een prachtige manier in het bestaande landschap ingepast.”  

Hoog afwerkingsniveau

Het gebouw heeft een bijzonder hoog afwerkingsniveau. Voorbeelden daarvan zijn de houten betimmeringen voor de vides en de trappen, de inrichtingen van het meubilair in het interieur, de bijzondere panelen van de schuifwanden voor de collegezalen en het glassysteem in de gangzones. Interieurarchitect Maarten Hooijmeijer van Inbo: “Er is warme sfeer door het gebruik van veel hout, en veel ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Ook de ontspannen maar precieze inpassing in het landschap, de vorm van het gebouw en de opbouw van de gevel, waarin twee verdiepingen door grote witte kaders schijnbaar worden samengevoegd maken de schaal menselijk.”

Optimale samenwerking

In het ontwerp van het ontwerpteam (bestaande uit Inbo, Croes, Deerns en Poelman Reesink) is aandacht voor ruimtelijkheid en lichtinval. Gegarandeerd een fijne werkplek voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel waartussen hier een optimale uitwisseling kan plaatsvinden. Een voorproefje van ultiem samenwerken vindt overigens nu al plaats: op de hoogste piek van de werkzaamheden werken zo’n 200 mensen tegelijk aan de nieuwbouw van de faculteit!


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren