Koning Willem I college wint nationale houtbouwprijs
Het ontwerp van Nieuwe Architecten voor het entreegebouw van het Koning Willem I College heeft de Nationale Houtbouwprijs in de categorie Zakelijke Houtbouw gewonnen. Ze wonnen daarmee van de Floating Office Rotterdam en de Triodos Bank in Driebergen. Een prachtige erkenning voor de duurzame visie van het Koning Willem I College, maar vooral de vertaling van Nieuwe Architecten. “Wat mij betreft een teamprestatie waarmee we hebben laten zien wat het potentieel van houtbouw in de vernieuwing en verbetering van bestaande schoolcomplexen is”, zegt Roderik van der Meulen, mede-eigenaar en architect van Nieuwe Architecten.
“De nieuwbouw van het Koning Willem I College heeft superhoge kwaliteit, maar dan binnen een budget dat voor een school verantwoord én betaalbaar is. Hout bewijst zich daarmee als state of the art constructiemateriaal. En het geeft tegelijkertijd een gezicht aan het toekomstgerichte karakter van het onderwijs aan de Bossche Onderwijsboulevard”, licht Roderik nader toe.
Uniek voor Nederland
De kenmerkende houten spanten zijn inderdaad een echte blikvanger. Lambert van den Bosch, eigenaar Heko dakspanten: “Wij zijn specialist in het construeren, fabriceren en monteren van dit soort gelijmde dragende houtconstructies. Maar ook voor ons was de het werk aan het Koning Willem I College bijzonder. Vooral vanwege de omvang van het project waar zo’n 600-700 kuub hout in verwerkt is. En door de 60 ton aan stalen verbindingsmiddelen die voor 95% zijn weggewerkt in het hout en dus onzichtbaar blijven. Gedeeltelijk prefab betonvloeren worden met houten hoofddragers gecombineerd, wat op deze schaal uniek is voor Nederland. Een dergelijk ontwerp, vraagt om een ervaren bouwer.”
Uitdagingen van houtbouw
“Een gebouw als dit maken we niet iedere dag“, beaamt projectleider namens Heerkens van Bavel (onderdeel van de Berghege Heerkens bouwgroep), Gijs Verhulst. "We namen de opdracht aan op basis van bestek en tekeningen, maar een deel van de engineering is door ons opgepakt. We hebben dan ook in een vroeg stadium met Nieuwe Architecten, Heko dakspanten en Pieters Bouwtechniek een team gevormd. Specifieke uitdagingen voor houtbouw kwamen op tafel én werden opgelost. Zo hebben we met speciale coating gewerkt die ervoor zorgen dat de houten wanden van de beschermde vluchtroute aan de rookklasse-eisen voldoen zonder het hout te verkleuren, er is een methode gevonden voor het mooi wegwerken van verbindingen en bedacht hoe we de betonnen vloeren op de houten draagconstructies konden storten. We hebben ontzettend veel geleerd van houtbouw en het resultaat mag er zijn!”
Klaar voor de toekomst
Om voorbereid te zijn op wijzigingen in het onderwijs zijn in het hout op slimme plaatsen gaten aangebracht voor installaties. Gijs: “Zo is het gebouw ook naar de toekomst flexibel te gebruiken. Het staat helemaal in dienst van het beste onderwijs; voor leerlingen en docenten. Roderik: “Het merendeel van de installaties is bewust zichtbaar gelaten én door het gebouw heen zijn QR-codes aangebracht die informatie ontsluiten. Zo geven we aan de studenten extra inzicht in het ontwerp en de werking van het gebouw. Zo leveren we ook na de bouwperiode een bijdrage aan het onderwijs. De cirkel is rond!”
De Nationale Houtbouwprijs wordt ieder jaar in drie categorieën uitgereikt en daarnaast zijn er een publieksprijs en juryprijs te verdienen. De award heeft als doel het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Het is een initiatief van Het Houtblad, een onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen.