Nieuwbouw Faculteit Sociale Wetenschappen van Radboud Universiteit

  • 18 juli 2018
  • Onderwijs en wetenschap
  • Onderwijs & Wetenschap

Bouwbedrijf Berghege gaat in een bouwcombinatie met Heerkens van Bavel (bouwkundige deel) en Croonwolter&dros (installatietechnische deel) voor de Radboud Universiteit de nieuwbouw van de faculteit der Sociale Wetenschappen realiseren. Dit gebouw dat is ontworpen door Inbo architecten krijgt de naam ‘Maria Montessorigebouw’. De opdracht werd op 12 juli 2018 verleend aan deze drie bedrijven die samenwerken onder de naam Heyendaal FSW. In het nieuwe gebouw komen alle sociale wetenschappen onder één dak. Tijdens het studiejaar 2020-2021 moet het in gebruik genomen kunnen worden. 

Selectiecriteria 

De selectie vond plaats op basis van de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Aspecten als planning en risicoanalyse, overlastbeperking, en projectorganisatie zijn daarbij meegewogen. Bouwcombinatie Heyendaal FSW kwam op 13 juni 2018 als beste uit de selectieprocedure van de Europese aanbesteding. De nieuwbouw voor sociale wetenschappen wordt het meest duurzame gebouw van de campus. Gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM-NL, een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen (in februari is het duurzaamheidscertificaat ‘Excellent’ uitgereikt).

Ruimtelijk en licht
De nieuwbouw komt op de plaats van de huidige Thomas van Aquinostraat; tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in. Het bestaat uit twee bouwdelen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. In het ontwerp van het ontwerpteam (bestaande uit architecten van Inbo, Croes, Deerns en Poelman Reesink)  is aandacht voor ruimtelijkheid en lichtinval. Er is plaats voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel: zo kan er een optimale uitwisseling plaatsvinden.

Groene campus
De universiteit investeert al langer in een nieuwe groene campus met goede moderne onderwijs- en onderzoeksvoorzieningen. Zo is onlangs het tandheelkundegebouw geheel gerenoveerd  en werd in 2014 het Grotiusgebouw (rechtenfaculteit) opgeleverd. En ook het  ‘Berchmanianum’ wordt op dit moment compleet gerenoveerd om straks plaats te maken voor de medewerkers uit het bestuursgebouw.  Deze renovatie en de nieuwbouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zijn eveneens opdrachten van Bouwbedrijf Berghege en Heerkens van Bavel. Andere faculteiten krijgen eveneens nieuwe of gerenoveerde gebouwen. Zo ontstaat er langzaam een moderne campus in de parkachtige omgeving.

 


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren