Organonterrein krijgt nieuwe blikvanger

  • 7 december 2006

Bouwbedrijf Berghege heeft opdracht gekregen de bouwkundige werkzaamheden te verzorgen van de nieuwe Organonfabriek. De fabriek is  bestemd voor de uitbreiding van de parenterale productie. De voor Oss zo kenmerkende ‘blauwe muur’, oftewel de huidige productiefabriek Confectionering, dateert van begin jaren ’60 en is inmiddels vele malen verbouwd. Om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag en (overheids-)eisen voor ondermeer parenterale producten (lees injectievloeistoffen), bleek nieuwbouw de meest efficiënte optie. In gesprek met de heer H. Dalderop, directeur farmaceutische productie en de heer P. van Dongen, senior projectmanager over de boeiende wereld van de farmacie.

 

Besmettingsgevaar

“Van buiten naar binnen bezien worden de eisen waaraan het gebouw moet voldoen steeds strakker”, vertelt Dalderop. “Dit heeft alles te maken met besmettingsgevaar. De cleanrooms, de ruimtes waar de productie van medicijnen plaatsvindt, moeten hermetisch afgesloten zijn. Alle benodigdheden zoals water en lucht die nodig zijn voor het vervaardigen van injectievloeistoffen worden van onder en van boven de cleanrooms aangeleverd.” Van Dongen vervolgt: “Zo wordt onder meer van onder bijzonder zuiver water aangeleverd, WFI (water for injections) en van boven wordt de schone luchttoevoer geregeld. Dit vergt veel van de afwerking van het gebouw. Want er mag absoluut geen ondehandelde lucht van buiten door komen.”

Korte doorlooptijd

De nieuwe fabriek krijgt een inhoud van 100.000 m3 en een vloeroppervlak van circa 13.500 m2. Voor Bouwbedrijf Berghege bestaan de werkzaamheden vooral uit de bouw van het skelet van de fabriek. “Voor ons is vooral de korte doorlooptijd essentieel”, benadrukt de heer Dalderop de kern van de opdracht. “Voordat Organon de nieuwe fabriek daadwerkelijk voor commercieel gebruik mag inzetten, gaat er een lange periode van testen en valideren aan vooraf. Het kan dan nog wel een jaar duren voordat de autoriteiten goedkeuring geven. Daarom willen we zo min mogelijk tijd verliezen aan het voortraject, de bouw zelf.” Berghege is begin dit jaar gestart met de voorbereidingen en eind november, moet het gebouw wind- en waterdicht zijn.

Uitbreiding en onderdak

Van Dongen haakt in op de mogelijkheden die de fabriek straks biedt. “Het nieuwe gebouw wordt grotendeels ingericht voor parenterale producties. Er komen drie productiestraten. Eén wordt ingericht voor de productie van het anticonceptiemiddel NuvaRing en één voor injectievloeistoffen, zowel vloeibaar als gevriesdroogd. De derde productiestraat wordt nog niet direct in gebruik genomen, maar anticiperend op de toekomst is hiermee ruimte voor groei gegarandeerd. Verder is er uiteraard ook een deel ingericht voor kantoorruimte.” Dalderop vult aan: “Daarnaast wordt ook in deze fabriek onderdak geboden aan startende biotechondernemers vanuit BioConnection. Jonge bedrijven die in laboratoria onderzoek hebben verricht, maar niet de middelen en faciliteiten hebben om tot productie te kunnen komen.”

Bijzondere glasgevel

“Inmiddels is in de huidige fabriek, Confectionering, een nijpend tekort aan ruimte ontstaan. De nieuwe fabriek vormt dus een aanvulling op de bestaande productielijnen”, aldus Dalderop. “De kenmerkende ‘blauwe muur’ van Oss verdwijnt niet. Sterker, er komt een markante blikvanger bij. Als innoverend bedrijf wil je ook een bepaalde uitstraling van formaat neerzetten. Om te voorkomen dat de nieuwe fabriek een grote, logge hal zou worden, is in het ontwerp twee buitengevels geheel van glaspanelen voorzien. Met daarop in zeefdruk een ouderwets kantwerkmotief. Er is geen bewuste achterliggende gedachte voor het kantwerk, maar er is wel een link te maken naar de fijngevoeligheid van onze werkzaamheden. Dat spreekt me wel aan; het wordt een mooi gebouw.”

Partnership

“Bouwbedrijf Berghege vervult al vele jaren opdrachten voor Organon. Bij dit project is de samenwerking anders van opzet. En ook dan gebruikelijk is in de bouwwereld”, vertelt Dalderop. “We streven naar een gezamenlijke doelstelling, waar beiden een win-win situatie voor ogen hebben en de traditionele discussies over meer- en minderwerk achterwege zouden moeten blijven. In het begin best even spannend. Maar het werkt bijzonder prettig.”


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren