Plan Haverleij doorbreekt traditionele bouwpatronen
Haverleij in Den Bosch is ambitieus. Wonen in Haverleij betekent
modern wonen in de sfeer van vroeger. Traditionele bouwpatronen
zijn doorbroken. De circa duizend woningen zijn namelijk gegroepeerd in negen kastelen en het Slot Haverleij. Naar ontwerpen van zeven verschillende architectenbureaus. Op uitnodiging van Rabo Bouwfonds Development participeerde Bouwbedrijf Berghege als bouwteampartner in dit unieke project.
Architectuur voorop
Sleutelbegrip in Haverleij was ’kwaliteit’. Daarbij moest de bijzondere architectuur het onderscheidende element worden. De heer Bongers nam voor Berghege als adviseur deel aan het bouwteam van het Slot Haverleij. ”Deze uitgangspunten maken dat er steeds een zoektocht nodig is naar de balans tussen esthetiek en techniek. Zo had een architect eikenhouten kozijnen bedacht, zonder nabehandeling. Dit is vanwege diverse bouweisen niet mogelijk. Dan moet er gezocht worden naar een materiaal dat wel is toegestaan én waarmee het beeld overeind blijft. Dit vergt een gedegen kennis van de wetgeving omtrent bouwmaterialen.”
Scherpst van de snede
Ieder architectenbureau gaf haar eigen signatuur aan de diverse deelprojecten. Zo zijn de Fortresseappartementen van Krier en Kohl uit Berlijn duidelijk herkenbaar aan hun terugliggende en uitspringende metselwerkverbanden. Terwijl de 18 hofwoningen van Rapp+Rapp opvallen door betonnen kaders rond de kozijnen. ”Juist omdat we te maken hadden met verschillende vooraanstaande architectenbureaus moesten we vaak op het scherpst van de snede adviseren om te komen tot een optimaal product. Steeds weer de
afweging maken tussen de kwaliteit van de architectuur en de betaalbaarheid van een product. Het eindresultaat is het beste bewijs dat dit gelukt is”, aldus Bongers. Inmiddels heeft Bouwbedrijf Berghege ook de projectengineering voor Kasteel Beeckendael in plan Haverleij uitgevoerd. De bouwwerkzaamheden worden nog voor de bouwvakvakantie opgestart.