Ruimte creëren in de binnenstad

  • 23 juni 2005

De binnenstad van Breda. Niet de meest eenvoudige locatie om een pand te vergroten om er uiteindelijk drie winkelformules in te kunnen huisvesten. Deze opdracht kreeg Bouwbedrijf Berghege van Vendex KBB. Nederlands grootste nonfood retailer. In het huidige pand benutte de Hema slechts 60 tot 70% van de beschikbare 4.000 m2. Door de oppervlakte met nog eens 1.000 m2 uit te breiden, ontstond op de eerste verdieping ruimte voor Perry Sport. En in de kelder voor Modern Elektronics. "Een uniek project", vertelt de heer Meens, commercieel manager onroerend goed van Vendex KBB.

Meervoudig ruimtegebruik

Vendex KBB zoekt geschikte partners in de markt om de beschikbare winkelruimte aan te verhuren. "Dan ben je toch beperkt", vertelt Meens. "De toekomstige huurder moet niet alleen een A-locatie willen, maar tevens de bijbehorende huur kunnen opbrengen en de beschikbare ruimte van 1.000 á 1.500 m2 willen afnemen." Perry Sport en Modern Elektronics bleken geïnteresseerd. Het afsplitsingsplan heeft volgens Meens geleid tot een goed voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik.

Complexe constructie

Meens: "Er was heel wat creatief constructiedenkwerk vereist om deze verbouwing te verwezenlijken. Slopen van dakbedekkingen met buren in monumentale panden. Ongelijke funderingen die zorgen voor instortingsgevaar. Nieuwe entrees voor de twee nieuwe huurders. En het toegankelijk maken van de kelder met een liftschacht. Gedurende deze verbouwing bleef de Hema continu bereikbaar voor het winkelend publiek. Bouwbedrijf Berghege heeft zich ook nu weer bewezen als sterk probleemoplossend en initiatiefrijk. Met het eindresultaat zijn wij uitermate tevreden."

Maatwerk

Meens vervolgt: "Vooral het aanbrengen van de liftschacht, die nog eens twee meter dieper ligt dan de kelderruimte zelf, was spannend. Op basis van bodemonderzoek was een plan opgesteld, maar ter plekke bleek dat het water bleef stromen over de leemlaag. Bouwbedrijf Berghege heeft met kleine heimachines steeds stukken damwand aangebracht die in de compacte bouwruimte aaneen zijn gelast. Uiteindelijk kon het grondwater worden afgezogen. Dan merk je duidelijk dat Berghege maatwerk levert."

Betrokkenheid familiebedrijf

"Het contact met Bouwbedrijf Berghege is ontstaan uit de goede relatie die zij al had met onze Hema-werkmaatschappij. Vooral het persoonlijk contact, dat maakt het bijzonder. Niet alleen met de mensen op de bouwplaats, maar ook met de 'thuisbasis' in Oss. De beide heren Berghege zijn voor ons altijd bereikbaar. Díe betrokkenheid vind ik kenmerkend voor een familiebedrijf", concludeert Meens vol lof.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren