Uitstekende duurzaamheidsprestaties voor NIOO Wageningen

  • 23 april 2018
  • Onderwijs en wetenschap
  • Onderwijs & Wetenschap

In 2011 bouwde Berghege in opdracht van NIOO-KNAW in Wageningen een nieuw onderkomen voor het Nederlandse instituut voor Ecologie. Het strak vormgegeven complex omvat zo’n 12.000 m2 aan kantoor- en laboratoriumruimte, inclusief bijgebouwen zoals kassen. Dit  vraagt om slimme energievoorzieningen en -opslag. Het innovatieve installatieconcept voor NIOO zorgde voor meer dan 70% besparing op energieverbruik en sleepte al diverse prijzen in de wacht.

Door de uitzonderlijk hoge eisen die de opdrachtgever stelde aan de eco-effectiviteit van deze nieuwbouw deed Berghege binnen hele korte tijd een schat aan praktijkervaring op over duurzaam bouwen.

Ook na de ingebruikname zette NIOO zich in om zo effectief mogelijk gebruik te maken van duurzame energiebronnen en energieverspilling tegen te gaan. Voor de technische fijnproevers: NIOO bespaart in vergelijking met een traditionele installatie 58% fossiele brandstof voor verwarmen en 91% voor koelen. Het gemiddelde rendement van de warmtepomp over 2017 (gemiddelde COP) was ruim 4,9. Dit zijn werkelijk zeer goede prestaties, waar NIOO met recht trots op mag zijn.

>>Meer lezen over de duurzaamheid in de praktijk bij NIOO op de site van DWA


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren