Berghege ontvangt certificering voor gebruik duurzaam hout

  • 2 september 2010

Bouwbedrijf Berghege voert al jaren het keurmerk Keurhout Legaal, een keurmerk dat aantoont dat hout op legale wijze is verkregen, verwerkt en verhandeld. Onlangs heeft Berghege daarnaast ook het FSC en PEFC Chain of Custody certificaat behaald op basis van een audit door certificeerinstelling SKH. Hiermee levert Berghege een bijdrage aan de bescherming en het verantwoord beheer van bossen wereldwijd. Een belangrijke certificering die Bouwbedrijf Berghege weer een stap dichter bij de complete verduurzaming van productie en processen brengt.

Wat is FSC en PEFC?

De bossen zijn het begin van een lange keten die hout aflegt van bron tot eindgebruiker. In het verleden werden veel bossen op rigoureuze wijze gekapt voor de houtwinning. Dit ging ten koste van de natuur, plaatselijke economieën en uiteindelijk ook van de houtwinning zelf. Om dit te voorkomen, zijn er keurmerken ontwikkeld. Deze garanderen dat als hout gecertificeerd is, dit afkomstig is uit bossen waar:

  • Er zodanig gekapt wordt dat de ecologische functie van het bos als leefomgeving van plant- en diersoorten behouden blijft
  • De rechten van de inheemse bevolking en werknemers die in de bossen werkzaam zijn gerespecteerd worden


Op dit moment zijn er twee toonaangevende keurmerken: FSC en PEFC. FSC (Forest Stewardship Council) is het bekendste keurmerk voor duurzame bosbouw. Het is een internationale en onafhankelijke organisatie die is opgericht in 1993 door internationale milieu- en mensenrechtenorganisaties, enkele inheemse bevolkingsgroepen en bedrijven uit de bos- en houtsector. PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification schemes) is ontwikkeld als parapluorgaan voor vele verschillende nationale en regionale bosbeheersystemen.

Chain of Custody

Om aan te tonen dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt is de zogenaamde Chain of Custody (CoC) opgezet. Deze CoC garandeert dat iedere schakel in de keten klopt en zich aan de regels houdt.  De certificering van duurzaam bosbeheer en de gehele keten die het hout(product) daarna doorloopt tot het bij de eindgebruiker komt, wordt Chain of Custody genoemd. Dit betekent dat de certificering ook consequenties heeft voor onderaannemers en leveranciers van Berghege.

In toekomstige projecten waarin gebruik wordt gemaakt van FSC- en PEFC-hout mag Berghege alleen nog maar werk uitbesteden aan bedrijven die ook gecertificeerd zijn en van duurzaam hout gebruik maken.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren