Bewust veilig werken doe je samen

  • 24 maart 2021

Vandaag is het 24 maart, Bewust Veilig-dag. Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Techniek Nederland en OnderhoudNL hebben de handen ineen geslagen op deze dag extra aandacht te besteden aan bewust veilig werken. Een goede zaak, vindt VG-coördinator bij Bouwbedrijf Berghege Mark van der Velden: “Natuurlijk is veilig bouwen het hele jaar door belangrijk, maar iedere extra aandacht is goed.”

Veilig werken doe je samen

Binnen Berghege heeft veilig bouwen op verschillende manieren, op diverse niveaus in het dagelijkse werk z’n plek. Er is een Veiligheid-, Gezondheid- en Milieu-team waar Mark van der Velden onderdeel van uit maakt en dat standaard wordt versterkt door een vaste extern deskundige vanuit Aboma. Samen zorgen zij voor de aansturing, doen inspecties, organiseren toolboxmeetings en denken ze na over verbeterpunten. Mark: “Een zo goed mogelijke veiligheid bereik je alleen wanneer je dit met mensen van kantoor, uitvoerders én iedereen op de bouwplaats als een team aanpakt. Het klinkt cliché, maar veilig werken doe je echt samen”, vindt Mark. En daarbij doelt hij dus ook op de inleners, onderaannemers en leerlingen op de bouwplaats.

Onveilige situaties snel oplossen

“Iedereen die met ons werkt, moet ‘s avonds weer veilig naar huis kunnen. Dus het is belangrijk altijd te weten wie er allemaal voor en met ons werken, om zo iedereen mee te krijgen in onze werkstandaard. Zo gaat niemand onze bouw op zonder VCA certificaat en er is voortdurend veel aandacht voor opleiden. Cursus aanpikken van lasten, werken met een hoogwerker. En iemand die een onveilige situatie ziet, of bijvoorbeeld mispakt op persoonlijke beschermingsmiddelen, moet dat makkelijk kunnen melden. Zodat het snel weer opgelost is. Je moet er toch niet aan denken dat er iets mis gaat waarvan je achteraf denkt ‘O, dat had ik gezien maar ik heb er niets mee gedaan.”

Meerdere Safety Awards

Mark: "Al in de aanbestedingsfase is er veel aandacht voor de veiligheidsaspecten. Onze engineers denken dus op voorhand bijvoorbeeld al mee over de grootte van bouwelementen en komen met innovaties in materieel. Hoe ziet de omgeving eruit? Wat zijn de routes van het bouwverkeer? Het zijn allemaal onderdelen die in het VG plan in de ontwerpfase al van groot belang zijn."

“Iedereen moet met plezier én veilig het werk kunnen doen!”

Opdrachtgevers van Berghege komen vak uit de utiliteit en industrie. “Op sommige plants zijn we het hele jaar door aanwezig. De veiligheidsnorm ligt er enorm hoog en de protocollen zijn zeer strikt. Wij zijn gewend daarmee te werken en zijn zelfs al meerdere keren beloond met Safety Awards”, legt Mark uit. De VG-coördinator merkt dat er al veel helemaal ingeburgerd is: helm, veiligheidsschoenen, reflecterende kleding. Heel normaal!

 


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren