Bouwen met ziel en zakelijkheid

  • 22 juni 2006

De argeloze bezoeker van het voormalige klooster in Vught wordt verrast door de schitterende plek die hier in opdracht van de stichting ZIN is gecreëerd. ZIN, het klooster voor zingeving en werk is speciaal bedoeld voor mensen die zich voor enkele dagen aan het drukke leven van alledag willen onttrekken. De heer H.J. Hoefman is directeur van deze ideële onderneming: "Samen met Berghege is het gelukt om de renovatie en de nieuwbouw op een eigentijdse manier aan te laten sluiten bij het klooster. Vijf jaar geleden startte ons programma; de reacties van onze gasten zijn onveranderd positief!"

Oase van rust

De werkzaamheden aan het klooster hebben een spannend contrast opgeleverd tussen oud en nieuw. "Het was geen gemakkelijke opgave voor Berghege. De architect had een mooi plan op papier gezet. Maar zonder de juiste bouwer zou dit slechts papier blijven. De medewerkers van Berghege zijn de uitdaging met gedrevenheid en vakmanschap aangegaan. En als je hier rondkijkt, wordt meteen duidelijk dat het resultaat verrassend is. Het is een uniek bouwwerk geworden. De sfeer van het vroegere klooster vermengt zich op een natuurlijke manier met de moderne architectuur. Wat ik leuk vind om te merken is dat de bouwers en de directie een bijzondere relatie hebben met dit project. In de contacten proef ik nog steeds hun trots", vindt Hoefman.

Verlanglijstje

Toen het grootste werk gedaan was, bleef er een verlanglijstje met wensen over. Zoals de herinrichting van de binnentuin. Hoefman: "De tuin is van oudsher dé ontmoetingsplek. Voor ZIN is de wezenlijke ontmoeting tussen mensen van groot belang. Na de afronding van de renovatie en verbouw is er tussen ZIN en Berghege contact gebleven. De aanleg van de binnentuin hebben we dan ook met hen besproken. Zo ontstond het bijzondere idee van Berghege om ons met de tuin te helpen.

Voorwaarde

Op voorwaarde dat ZIN een programma zou ontwikkelen voor mensen die enkele dagen bezinning en rust goed kunnen gebruiken. Samen met Berghege zijn we uitgekomen op mensen met een chronische ziekte. Bij uitstek mensen die worstelen met zingevingsvragen. Dankzij Berghege kunnen we hen nu een aanbieding doen en ze een beetje verwennen met onze gastvrijheid. Een win-win situatie in optima forma."

Eenvoudige kwaliteit

De aanleg van de tuin start deze zomer. "De tuin moet dezelfde uitstraling krijgen als het klooster: eenvoudig met natuurlijke materialen en kwalitatief goed. Met houten banken en een verzonken vijver met een natuurstenen omgang. Een plek om te genieten en contact te leggen," licht Hoefman toe.

Met ziel en zakelijkheid

De directeur heeft er alle vertrouwen in dat Berghege ook hier weer iets opmerkelijks van maakt: "Tussen Berghege en ZIN zie ik een parallel. Ons motto 'Werken met ziel én zakelijkheid' past ook erg goed bij het bouwbedrijf. Dat maakt dat ik er zeker van ben dat ze deze opdracht met bevlogenheid oppakken. Het resultaat zal daar een afspiegeling van zijn. Dat is de ware kwaliteit van werken."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren