Bouwproject in Zuid-Afrikaanse township

  • 12 augustus 2004

Op het jaarlijks terugkerend Ordina Open op de Rosmalense grasbanen ontmoeten Jacco Eltingh en Berghege elkaar steevast om te genieten van de spannende wedstrijden van bekende toptennissers. Maar sinds kort treffen ze elkaar ook op een heel ander vlak: het project Elandsdoorn. Elandsdoorn is een township zo'n 200 kilometer ten Noordoosten van Johannesburg. Als ambassadeur van dit project wist Jacco Bouwbedrijf Berghege te motiveren voor de financiering van een waterproject.

Verbeteren van leefomstandigheden

In de township Elandsdoorn zet een Nederlands echtpaar zich in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de armste bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika. Met de hulp van velen werd inmiddels de bouw van een kliniek gerealiseerd die voorziet in de medische zorg voor de 40.000 mensen van Elandsdoorn. Ook allerlei aanverwante projecten in de omliggende townships zijn met behulp van de Elandsdoorn Development Trust van de grond gekomen. Bouwbedrijf Berghege besloot eind 2003 het geld dat normaliter aan relatiegeschenken wordt besteed, te bestemmen voor een project in Lesehleng waardoor zo'n 5.000 mensen binnenkort van water kunnen worden voorzien.

Bouw van waterinstallatie

In de township Lesehleng leeft de bevolking zeer primitief. De 5.000 inwoners vullen hun dag met water halen, hout zoeken en voedsel bereiden. Binnenkort start de aanleg van een waterput om toegang te krijgen tot het water dat zich op 65 meter diepte bevindt. Het waterproject Lesehleng voorziet verder in de bouw van een pomphuisje, de ingebruikname van een elektrische dompelpomp en de aanleg van twee opslagtanks voor water. De bovengrondse waterplaats krijgt tien kranen die van zonsopgang tot zonsondergang voor de bewoners toegankelijk zijn. Na oplevering wordt het waterproject overgedragen aan de gemeenschap. Zelfredzaamheid is een speerpunt in dit project.

Meer informatie is te vinden op: www.tjommie.nl


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren