Constructief 1-2009

  • 19 mei 2009

Futuristische nieuwbouw

In opdracht van ING Real Estate Development, bouwt de Bouwcombinatie Van Grunsven-Berghege aan de A2 ter hoogte van Utrecht een futuristisch ogend kantoorgebouw met onderliggende parkeergarage. Inmiddels heeft de bouw het hoogste punt bereikt. In 2009 wordt de eerste fase opgeleverd; fase 2 in het eerste kwartaal van 2010. Het gebouw heeft een bouwvolume van 24.500 m2 en krijgt op maaiveldhoogte een parkeergarage voor 430 plaatsen. Ruim de helft van het kantoorgebouw wordt straks in beslag genomen door het hoofdkantoor van de farmaceutische groothandel OPG. Het overige gedeelte is nog vrij voor verhuur.

Fragiele transparantie

”Voorjaar 2010. We rijden over de A2 van Utrecht naar Amsterdam. Voorbij het nieuwe viaduct rijst plotseling een trotse Sfinx op uit het landschap. Het 200 meter lange glazen gebouw is als een geslepen diamant waarin de Hollandse wolkenlucht ongekend wordt weerkaatst. Als een insect beweegt zich een robot over de driehoekige glasvlakken om de gevel te wassen. In een flits zijn we er voorbij. Terug uit Amsterdam passeren we 

’s avonds laat wederom het gebouw dat nu een zacht licht uitstraalt. Achter de glazen gevel zijn de drie atria goed te zien. Op verschillende plaatsen wordt nog druk gewerkt. In de kop van het gebouw licht het hoge auditorium op; een spreker gebaart naar zijn toehoorders. En ondertussen beschermt dit ogenschijnlijk fragiele, transparante gebouw als een kunstzinnige geluidswal de woonwijk Leidsche Rijn tegen het hinderlijke verkeerslawaai.”
Aat van Tilburg en Marc Ibelings, Van Tilburg Ibelings von Behr architecten

Facet

Opvallend aan het 200 meter lange gebouw is de bijzondere vormgeving van de glazen gevel. Deze heeft alle kenmerken van een geslepen diamant. Alle reden om dit pand de naam ’FACET’ te geven. FACET wordt gebouwd in Leidsche Rijn aan de meest zuidelijke kant van Wetering-Zuid, direct aan de A2. Hiermee is het de nummer 1 zichtlocatie van Nederland. Het markante kantoorgebouw is een ideale vestigingsplaats voor bedrijven en maakt deel uit van een gebied met alle mogelijke stedelijke voorzieningen in de directe nabijheid.

Fascinerend

”Niets in dit project is wat het lijkt; geen vorm is recht en vrijwel niets is standaard. Elk vlak staat onder een hoek en elke lijn lijkt zijn eigen weg te gaan. In de vele knooppunten ontmoeten de betonnen vloeren en stalen buitenconstructie elkaar op complexe wijze. De opmerkelijk slanke constructieonderdelen staan onder hoge druk als gevolg van het gekozen vlak- en lijnenspel. Staal is een grof materiaal. Toch laat de daarop geplaatste aluminiumconstructie voor de vele glasplaten van groot formaat slechts een speling van 4 mm toe. FACET combineert sublieme snelwegarchitectuur met uitzonderlijke functionaliteit. Een interieur met veel licht en ruime kantoortuinen. Een exterieur dat met zijn 200 meter lengte fungeert als een futuristische geluidswand. De vele glasplaten zijn geluid- en lichtwerend. Dit is een project waar je alleen maar van kunt dromen.
Henk Peters, projectcoördinator bouwcombinatie Van Grunsven-Berghege


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren