De Thomashuizen, een bijzonder initiatief

  • 4 juni 2008

Een voormalig zusterklooster uit de jaren vijftig in Wagenberg en een witte langboerderij uit 1830 in Velp bij Grave. Behalve dat het allebei prachtige karakteristieke panden zijn, lijken ze niet veel gemeen te hebben. Niets is minder waar. Het zijn zogeheten Thomashuizen. Een aansprekend zorgconcept waaraan Bouwbedrijf Berghege mag meebouwen.

Een Thomashuis is een kleinschalige, veilige en huiselijke woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Elk huis – vaak een karakteristiek pand – wordt geleid door een echtpaar of stel dat er zelf ook woont. Initiatiefnemer Hans van Putten had zelf een zoon met een verstandelijke beperking: Thomas. Hij bedacht dit franchiseconcept in 2001 en richtte, om de zorgondernemers te ondersteunen, de stichting De Drie Notenboomen op. Inmiddels kent de stichting nóg twee formules: de ‘Herbergier’ voor mensen met een geheugenstoornis en ‘Impresario’, een verblijf voor dagbesteding. Het vastgoed van de stichting is in handen van woningcorporatie Vestia Midden-Nederland.

Betrokken

Sylryk bv in Apeldoorn voert sinds april 2007 het projectmanagement over alle bouwprojecten van de Thomashuizen. “Een bijzonder mooi initiatief waar wij ons zeer betrokken bij voelen. Sylvia Lisapaly, directeur van Sylryk, heeft voor het realiseren van deze projecten een goed team van ervaren en vooral gemotiveerde mensen om zich heen verzameld.” Enthousiaste woorden van de heer Eric de Pruis, directeur van bouwkundig adviesbureau BAB-Apeldoorn bv en hoofd projectrealisatie binnen Sylryk. “Wij stappen in het proces zodra men een nieuw huis op het oog heeft. We bekijken of het pand geschikt is, of kan worden, voor deze specifieke bestemming. Vestia koopt het pand aan en dan gaan we daadwerkelijk van start. We schakelen een architect in, regelen vergunningen, laten onderzoeken uitvoeren, et cetera. Vervolgens schrijven we een aanbesteding uit of stellen we een bouwteam samen.”

Sparringpartner

“Een bouwteam heeft onze voorkeur, zeker met partners als Berghege”, vervolgt de heer De Pruis. “Door verschillende disciplines vanaf het begin bij het proces te betrekken verklein je de risico’s. Zo kijken we bijvoorbeeld al vroeg naar de fundering en de bouwconstructie; zaken waardoor je anders soms verrast wordt. In Berghege hebben we een goede sparringpartner gevonden. Het zijn echte vaklui. Ze denken mee, kunnen snel schakelen. We hebben in korte tijd een groot vertrouwen in deze club gekregen. En bovenal leveren ze hoge kwaliteit tegen een goede prijs.”

In ontwikkeling

Op dit moment zijn er tweeëndertig Thomashuizen ‘in bedrijf’ en maar liefst eenzelfde aantal is in ontwikkeling of uitvoering. Bouwbedrijf Berghege leverde in maart van dit jaar de woning in Velp op. Deze oude boerderij werd een Thomashuis na een flinke renovatie waarbij het geheel is gesplitst in twee volwaardige woningen: de bovenverdieping voor de zorgondernemers en de begane grond met eigen slaapkamers en gezamenlijke verblijfsruimten voor de inwonende cliënten. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het voormalige klooster in Wagenberg. Hier bleek de constructie van het huis te licht voor de nieuwe bestemming. Het huis is volledig ‘gestript’, de constructie verzwaard en het geheel gerenoveerd. De tevredenheid van Sylryk en Vestia over de samenwerking met Bouwbedrijf Berghege uit zich direct in vier nieuwe opdrachten voor de Thomashuizen en een Herbergier.
Met mogelijk nog meer opdrachten in de toekomst!

Meer over projecten in de zorg: www.berghege-zorg.nl


 

ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren