Een klein stukje Scandinaviƫ in Brabant

  • 9 december 2005

"Ingetogen vrolijk. Frisse kleuren en fijnzinnige details", antwoordt de heer Koelewijn, directeur van K3 Architectuur en Planning BNA, op de vraag wat zo typerend is aan de woningen van de Watertuinen. In het buitengebied van 's-Hertogenbosch ontplooit zich het nieuwbouwproject 'De Groote Wielen'.

Een vinexlocatie waar de komende jaren zo’n 4.300 woningen worden gebouwd. Bouwbedrijf Berghege is als één van de combinanten van de bouwcombinatie BMW verantwoordelijk voor de ontwikkeling, realisatie en verkoop van 87 woningen op één van de zes eilanden van het deelplan Watertuinen. Een beschrijving van het project vanuit het perspectief van de architect.

Ruim twee jaar geleden heeft de gemeente de stedenbouwkundige principes en een beeldkwaliteitplan vastgesteld voor het nieuw te ontwikkelen gebied. Die uitgangspunten vormen een wezenlijk onderdeel voor de start van het project. Voor de vertaling naar een uitwerkingsplan benaderde de bouwcombinatie K3 Architectuur en Planning in Arnhem.

Overtuigende geloofsbrief

Het architectenbureau K3 heeft haar strepen verdiend in de woningbouw en verkavelingplannen. Met het zwaartepunt op het ontwerpen van woongebieden, -buurten en –wijken. "Wij hebben reeds eerder met Bouwbedrijf Berghege samengewerkt, onder meer bij woningcorporatie SVT Tiel. Echter, voor de bouwcombinatie moesten we ons natuurlijk presenteren. Een geloofsbrief indienen. We hebben op basis van een ideeënschets en onze referentiebeelden van projecten in Friesland de opdracht verworven", vertelt de architect trots.

Brabant versus Friesland

Een waterwijk in Brabant is volgens de architect niet vergelijkbaar met een waterwijk in Friesland: "In Friesland heb je te maken met lange zichtlijnen, openheid, veel lucht en weinig bomen. Ga maar na, wanneer je zeilt langs een rij bomen valt de wind weg. Brabant daarentegen kent juist veel boombeplanting, korte zichtlijnen en heeft vooral een dorps karakter met intieme plekken. Daarnaast zijn er behalve landschaptechnische ook culturele verschillen."

Ontwerpen is verwerpen

Een moment van bezinning volgt. Want de vraag was een Scandinavisch beeld. "Dan begint feitelijk de zoektocht", formuleert Koelewijn de aftrap van het project. "We zetten onze eerste gedachten op papier. Schetsen, aftasten, doorspitten, weggooien. Ontwerpen is verwerpen. Karakteristiek voor een waterwijk zijn de verhouding wonen/water, de situering van woningen aan het water en de specifieke woningtypologie en architectuur. Een ambitieus programma, wat vraagt om specifieke oplossingen in architectuur. Het is dan ook essentieel dat de projectontwikkelaar vanaf het eerste begin nauw betrokken is. Juist de kennis op technisch vlak, maar ook meedenken over creatieve oplossingen en aandacht voor kwalitatief zijn waardevol in de planvorming."

Samenwerking

"Berghege kenmerkt zich met name door haar betrokkenheid. Meedenken over hoe de aansluiting kan worden gezocht bij de markt. Bijvoorbeeld over de gedifferentieerde opbouw van de woningen, de inrichting van de tuinen met vlonders aan het water en het parkeren in de wijk. Maar ook over wat dit betekent op uitvoeringsniveau, denk aan de fundering van de eilandwoningen of de bouwplaatscoördinatie rond al het water. Zo ontstaat er een voortreffelijk resultaat dat door iedereen wordt gedragen", besluit Koelewijn zijn visie op hoe de waterwijk door een goede samenwerking wordt geboren.

Trends in woonwensen

De heer Koelewijn vertelt waarom het eveneens belangrijk is om vooruit te denken. "Het leuke van ons vak is dat we ruimschoots voor de oplevering al moeten denken over nieuwe trends in woonwensen. Daar waar makelaars snel geneigd zijn bij het bestaande te blijven omdat een bepaald type woning goed verkoopt, moeten architecten een plan bedenken voorbij die grens. Wij ontwerpen namelijk een plan voor de komende 50 tot 100 jaar. Woningen die nu goed verkopen, zijn straks een verzadigde markt. Een uitdaging, maar ook een onzekere factor."

Scandinavische sferen

Uiteindelijk is een prachtig concept het eindresultaat. Met heldere kleuren, de toepassing van natuurlijke materialen als hout, glas, metaal en lichtgekleurde bakstenen en overstrekkende daken. Woningtypes met namen als 'Dannemare', 'Christianshaven' en 'Brønsted'. En natuurlijk, gesitueerd aan het water. Dat het een succes is blijkt uit het feit dat alle 87 woningen inmiddels zijn verkocht.

Tot slot

"Bouwbedrijf Berghege? Een sterk bedrijf. Groot genoeg om op alle fronten professioneel op te treden, maar ook nog niet zo groot dat persoonlijk contact onmogelijk wordt. Makkelijk benaderbaar, en dat is prettig voor onder meer de besluitvorming. Ik maak regelmatig reclame voor ze," aldus de heer Koelewijn.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren