"Elke dag water geven"

  • 8 maart 2010

Bouwrijp maken terrein NIOO

Bouwen volgens de cradle to cradle (C2C)-filosofie in de breedste zin van het woord vergt duurzaam denken en handelen op hoog niveau in alle fases van het bouwproces. Vanaf de voorbereiding tot de uitvoering en het moment van oplevering. Feitelijk begint dit al bij het bouwrijp maken van het terrein. Vanaf dat moment staat alles ter discussie. Projectleider Henk Peters vertelt.

Afstorten grond in kruipruimte

Bij het bouwrijp maken van de grond waren er twee problemen. Henk: "De grond was licht vervuild en had een slechte draagkracht. Het had absolute voorkeur om de afgegraven grond op het bouwterrein te houden, omdat alleen dan reiniging en transport konden worden voorkomen. Maar waar moesten we zoveel grond laten? De oplossing werd gevonden in het afstorten van de kruipruimtes. Om de grond te stabiliseren en de draagkracht toereikend te maken, werd gekozen voor het aanbrengen van de kanaalplaten. Een wat ongebruikelijke, maar in deze situatie doeltreffende oplossing. Het resterende zand gebruiken we straks voor het maken van natuurlijke wallen rond het gebouw. Daarmee kan een hekwerk achterwege blijven."

Bomen water geven

Een van de opdrachten is de bodemdiversiteit nadien nog veel groter te maken dan voorheen. Dat vraagt om bouwen met respect voor mens en natuur. Henk: "Bij het bouwrijp maken van de grond zijn de bomen die op het terrein stonden dan ook in bescherming genomen. 70 bomen zijn uitgegraven en tijdelijk verplant. Natuurlijk geven onze medewerkers de bomen elke dag water, zodat ze straks met succes weer teruggeplaatst kunnen worden."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren