Hoogste punt nieuwbouw NIOO bereikt

  • 12 april 2010

Op dinsdag 26 mei 2009 ging de eerste paal in de grond van wat het slimst lerende onderzoekslab van Nederland moet worden: het gloednieuwe onderkomen voor het Nederlandse instituut voor Ecologie (NIOO). Afgelopen dinsdag bereikte deze nieuwbouw het hoogste punt. Dit werd gevierd met een drankje en een warme hap voor alle bouwplaatsmedewerkers op het bouwterrein.

Strak vormgegeven

De nieuwbouw biedt plaats aan ongeveer 160 medewerkers. Het strak vormgegeven complex zal bestaan uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen, zoals kassen. Het ontwerp voor het nieuwe kantoor annex laboratorium van NIOO is afkomstig van Claus en Kraan Architecten in Amsterdam.

Duurzame kennisgenerator

Aan de nieuwbouw ligt een stevige ambitie ten grondslag: de NIOO-nieuwbouw moet dé kennisgenerator worden op het gebied van duurzaam bouwen. Ofwel bouwen volgens de zogenaamde cradle to cradle-filosofie: met respect voor mens en natuur en met veel gebruik van zon, licht, en pure, herbruikbare materialen. Zo wordt er naast het gebruik van gerecyclede materialen geëxperimenteerd met energiezuinige systemen en het minimaliseren van de CO2-uitstoot. Het afvalwater van de toiletten wordt bijvoorbeeld gezuiverd door middel van septictanks en rietbedden. Betonkernactivering zorgt daarnaast voor de verwarming van de hoofd- en bijgebouwen. En NIOO verkrijgt straks een gedeelte van de stroom door zonnecollectoren die op het dak staan. Dit opvallende groene vegetatiedak biedt ruimte voor vogels en dergelijke, ter compensatie voor de ruimte van de natuur die het gebouw inneemt.

Proces van leren en vernieuwen

De bouw van NIOO verloopt volgens een continu proces van leren en vernieuwen. Met regelmaat ontstaat daarbij een spanningsveld tussen de wensen van de opdrachtgever en de eisen van de architect enerzijds en de kosten, maakbaarheid en planning anderzijds. Van alle opmerkelijke issues die uit de opdracht voortkomen wordt in een apart dossier op deze website verslag gedaan.

Dit najaar wordt het nieuwe NIOO-complex opgeleverd.  


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren