Interview Voorman Henk van Lutterveld en Inlener/timmerman Huub Hubers

  • 9 juli 2010

Voordat het NIOO-project startte, had Berghege nog niet veel ervaring met duurzaam bouwen. Toch wordt van de medewerkers verwacht dat ze duurzaam kunnen denken en handelen en met de speciale materialen kunnen omgaan. Voorman/maatvoerder Henk van Lutterveld en inlener timmerman Huub Hubers vertellen hoe zij hierin slagen.

Meer finesse

"We mogen in dit project geen pur en kit gebruiken voor de afwerking", illustreert Henk van Lutterveld. Soms is dat wel eens lastig. Maar als je netjes werkt, heb je het eigenlijk ook helemaal niet nodig. De maatvoering komt wel veel secuurder. Alles moet perfect op elkaar aansluiten; er mogen geen naden en kieren ontstaan. Daarom werken we in dit project met een 'Total Station', een geavanceerd apparaat waarmee we tot de millimeter nauwkeurig alles kunnen uitzetten. Daarnaast is een goede voorbereiding heel belangrijk. In projecten als NIOO wordt alles van tevoren tot in detail uitgedacht. Daardoor kunnen wij 'buitenmensen' gewoon ons werk doen."

Extra aandacht

Huub Hubers van Hubers Timmerwerken - al jarenlang een vaste samenwerkingspartner van Berghege - vertelt: "Ook bij de afwerking van de gevels moeten we extra goed opletten. De gevels van de bijgebouwen, de gangwanden van het hoofdgebouw en de vlonders worden namelijk bekleed met platohout. Dit verduurzaamde hout is een stuk zachter dan 'normaal hout'. Om scheurvorming te voorkomen, moeten we dus uiterst voorzichtig te werk gaan en extra aandacht besteden aan het timmerwerk."

Mooie uitdaging

Naast de extreem precieze maatvoering en de afwerking met platohout vraagt de vloer om speciale aandacht van de medewerkers op de bouw. Henk legt uit: "Bij NIOO is de vloer meteen al een eindvloer. Correcties zijn dus niet meer mogelijk. Maar tijdens de hele bouw moet er nog op gewerkt worden. Bij elke stap die we zetten moeten we dus bekijken wat de consequenties zijn voor de vloer."

Sociale controle

Om het duurzaam denken en handelen over te brengen op alle medewerkers, is er regelmatig werkoverleg op de bouwplaats en in het bedrijf. Bedoeld om ervaringen te delen en iedereen mee te nemen in de do's en dont's van duurzaam bouwen. Daarnaast worden alle medewerkers op de hoogte gehouden met een interne nieuwsbrief en een reeks artikelen op de website. Nieuwkomers mogen de bouw niet op zonder dat ze bij de uitvoerder zijn langs geweest, het instructieboekje hebben gekregen en de uitleg hebben aangehoord. Daarna komt het aan op de sociale controle. "Gelukkig is die bij NIOO heel groot", zegt Huub. "We houden elkaar scherp door elkaar continu te attenderen en instrueren."

Logisch

Beide heren staan achter de ambitie van het NIOO om het slimst lerende onderzoekslab te worden op het gebied van duurzaam bouwen. Huub: "Ik vind het logisch dat NIOO zo min mogelijk schade wil toebrengen aan de omgeving. Thuis probeer ik dat ook te doen door in elk geval al het afval te scheiden en zuinig om te gaan met materialen." Ook Henk is er al jaren bewust mee bezig. "We voeden onze kinderen zo op dat ze respect leren tonen voor het milieu en bijvoorbeeld geen rotzooi op straat achterlaten. Het heeft geen zin om alles te verspillen."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren