Karakteristieke uitstraling in stand gehouden

  • 9 december 2005

Intervet International, wereldwijd producent van diergeneesmiddelen en één van de businessunits van Akzo Nobel, heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Intervet Nederland, locatie Boxmeer, bleef daarbij niet achter. Met het besluit om productie uit Amerika over te hevelen naar de Brabantse plaats, groeide de Boxmeerse vestiging definitief uit haar jasje. Reden om de eerder opgekochte oude STORK-fabriek geschikt te maken voor de huisvesting van de onderdelen verpakking, magazijn en een gedeelte van de opslag. "Bouwbedrijf Berghege was verantwoordelijk voor de verbouwing van zo'n 7.000 m2. "De verbouwing en de verhuizing moesten beiden binnen zes maanden gerealiseerd worden. Een flinke uitdaging voor Bouwbedrijf Berghege dat hiermee een huzarenstukje aflevert", vertelt de heer Van Raaij, locatiedirecteur.

De Amerikaanse fabriek van Intervet was toe aan een bouwkundige en installatietechnische opwaardering. De benodigde extra investering voor Europa bleek dusdanig groot dat de keuze werd gemaakt om de productie voor Europa naar Nederland over te brengen. Dit was de directe aanleiding voor de grootscheepse verhuizing en verbouwing van zo'n 7.000 m2 bij Intervet in Boxmeer.

Ambitieus project

De productie-overheveling van Amerika naar Nederland moest naadloos op elkaar aansluiten. Hiervoor moest de verpakkingsunit intern verhuisd worden naar de STORK-fabriek om vervolgens de vrijgekomen ruimte te verbouwen tot productie-unit voor weefselkweekerij. Van Raaij vertelt: "Ook tijdens dit proces, wil Intervet geen concessies doen aan de service naar onze klanten. De voorraad moet constant op peil blijven zodat we onze producten kunnen blijven leveren. Dit brengt met zich mee dat het totale project onder hoge tijdsdruk staat. Het project is eind mei gestart en begin november is de oplevering, zodat we 1 januari operationeel zijn. Zeer ambitieus dus."

Professionele aanpak

De ambitieuze tijdspanne was de belangrijkste reden voor de keuze voor Bouwbedrijf Berghege. Van Raaij: "Intervet en Berghege hebben al zo'n twintig jaar een goede zakelijke relatie. We hadden er vertrouwen in dat Berghege in staat was om in dit korte tijdsbestek een ultramodern gebouw neer te zetten. We wilden de karakteristieken van de oude STORK-fabriek behouden. Maar binnen moest het gebouw voldoen aan de eisen van deze tijd. Al deze aspecten samen vergen een professionele aanpak. Berghege biedt dat."

Open sfeer 

Om aan de wensen van Intervet te voldoen is het voormalige STORK-gebouw helemaal gestript. Alleen het skelet van buitenmuren en spanten bleef overeind. Het geheel is voorzien van een nieuw dak en een nieuwe buitengevel. Van binnen zijn de ijzeren spanten bewaard gebleven. Ook de gevel met karakteristieke puntdaken is nog zichtbaar. De twee hallen waaruit de fabriek bestaat, zijn met elkaar verbonden door nieuwbouw. Van buiten gezien, vormen de hallen nu één geheel. "Het is fantastisch dat er op het oog zo weinig gesloopt is. Bovendien is de nieuwbouw bijzonder. De entree vormt een soort vide tussen de twee hallen. Er is veel glas gebruikt. Dit biedt onze, veelal internationale, gasten de mogelijkheid het verpakkingsproces vanuit de vide te bekijken. Het zorgt voor een open uitstraling", aldus directeur Van Raaij.

Prettig werkklimaat

Ook in het werkklimaat hecht Intervet belang aan sfeer. Van Raaij: "Het is erg belangrijk dat de ruim tachtig werknemers van Packaging in een prettig klimaat hun werk kunnen doen. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze in een oude fabriekshal staan. Ook dat vraagt veel van het bouwontwerp. Door kleurgebruik en veel licht in het gebouw is sfeer gecreëerd."

Speciale eisen

Naast de eisen die Intervet stelt aan het werkklimaat, vergt ook het product bijzondere aandacht. De productie van diergeneesmiddelen vraagt namelijk om opslag en verwerkingsomstandigheden van hoge kwaliteit. In het nieuwe gebouw is dan ook veel aandacht voor klimaatbeheersing. Er zijn ruimtes gecreëerd waar de geneesmiddelen koel bewaard kunnen worden. Intervet Boxmeer verzorgt wereldwijd de logistiek van ongeveer negentig miljoen eenheden (flesjes, spuiten e.d.) voor twintig duizend orders per jaar. De heer Van Raaij: "De logistiek van verpakking is het laatste onderdeel van onze productieketen. Ook daar moet de kwaliteit gewaarborgd zijn."

Goed team

Eind oktober zat Intervet Boxmeer in de afronding van de verbouwing. Directeur Van Raaij heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe verpakkingslijn nog dit jaar kan draaien. Hij schrijft dit onder andere toe aan de goede samenwerking met Bouwbedrijf Berghege: "Het meest spraakmakende is het enthousiaste team. Die mensen werken voor ons alsof het voor hun eigen bedrijf is. Iedereen gaat voor een goed eindresultaat. Ik vergelijk Berghege een beetje met Intervet. Kwaliteit, goede sfeer en innovatie staan bij ons beiden voorop. Uiteraard zijn we ieder met onze eigen tak van sport bezig, maar in dit project zijn we wederom een goed team gebleken."


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren