Omnia, de groene trots van de Wageningen Universiteit

  • 18 februari 2022
  • Onderwijs en wetenschap
  • Onderwijs & Wetenschap

In opdracht van de Wageningen University en Research (WUR) bouwt Berghege ontmoetingscentrum Omnia (voorheen bekend als Dialogue centre). Een bijzonder gebouw op de campus waar studenten en onderzoekers op een toegankelijke manier de dialoog met elkaar en met de samenleving kunnen voeren. Projectleider Pieter Bongers: “In dit multifunctionele centrum komen exclusiviteit en biodiversiteit heel mooi samen.”

Duurzame biodiversiteit 

Het is de missie van de WUR om een bijdrage te leveren aan de verbetering van kwaliteit van leven. Geen wonder dus dat duurzaam en toekomstbestendig bouwen hoog op de agenda staan. Bongers: “We geven daar onder andere invulling aan door het gebruik van duurzame materialen, een energiezuinige WKO-installatie en triple glas. Maar het meest in het oog springt toch wel het groene sedumdak. Ruim een kwart hectare (2650 vierkante meter) meet het dak. De dakconstructie en de keuze van de begroeiing zijn dusdanig slim op elkaar afgestemd dat het maximale rendement bereikt wordt.”

"Al dat groen is aantrekkelijk voor veel soorten insecten en natuurlijk ook mooi om naar te kijken" 

Het sedumdak zorgt verder voor isolatie tegen zowel kou als hitte. Dat komt voor een deel door het vochtregulerende vermogen van groen, wat zorgt dat het dak vocht vast houdt. Al dat groen is aantrekkelijk voor veel soorten insecten en natuurlijk ook mooi om naar te kijken voor andere campusbezoekers. Want een flink deel van het dak loopt schuin af en is dus vanaf de grond goed zichtbaar.

 Foto Resource/Roelof Kleis

Exclusief karakter 

Het gebouw heeft de naam Omnia gekregen, wat ‘alles’ betekent. Heel toepasselijk, want hier komen straks alle vormen van ontmoeten samen. Er zijn verschillende vergaderruimtes en een Faculty Club met een zeer exclusief restaurant. Het ontwerp dat van architectenbureau Broekbakema is heel transparant en verdeelt de functies over verschillende levels. 

“Die niveauverschillen en de open structuur zijn bouwtechnisch best een uitdaging. Het is de kunst om dit zo  te bouwen dat het er straks heel natuurlijk én luxe uitziet”, aldus Bongers. Het luxueuze gevoel komt ook terug in keuze voor hoogwaardig materiaal zoals natuursteen en eiken. “Die eikenhouten kozijnen en vliesgevels worden door de vakmensen van onze eigen timmerwerkplaats speciaal voor dit project op maat gemaakt.” 

"Het is de kunst om dit zo te bouwen dat het er straks heel natuurlijk én luxe uitziet"

Aan het gebouw wordt hard gewerkt om op tijd klaar te zijn. Op de drukste dagen wel met een tachtigtal vakmensen tegelijk. Alle installaties worden gerealiseerd door Croonwolter&dros. De opening van Omnia staat gepland voor 1 mei.

>> Lees hier meer over het Dialogue Centre


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren