Open dag bouwplaats NIOO goed voor 500 bezoekers

  • 8 juni 2010

De vijfde editie van de Dag van de Bouw trok afgelopen zaterdag ruim 120.000 bezoekers. Het mooie weer lokte veel mensen naar de 270 geopende projecten, gepresenteerd door bouwbedrijven verspreid door heel Nederland. Ook Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Burgers Ergon bv installatietechniek uit Apeldoorn hoorden daarbij. Zij presenteerden met 15 samenwerkingspartners de nieuwbouw van het gloednieuwe onderkomen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Een gebouw dat het slimst lerende onderzoekslab gaat worden op het gebied van duurzaam bouwen. Tijdens de Dag van de Bouw was dit bijzondere project goed voor 500 bezoekers. Daarmee mag het een van de beter bezochte projecten van Nederland genoemd worden.  

Divers publiek

De bezoekers werden ingedeeld in groepen van 15 personen en kregen een inspirerende rondleiding langs alle presentaties en demonstraties van de deelnemende partijen. De focus lag daarbij op de eco-effectiviteit van het gebouw, de bijzondere constructies en de gebruikte materialen. Het publiek was divers. Van jong tot oud luisterde ademloos naar de verhalen over de werking van bijvoorbeeld vacuümtoiletten, betonkernactivering en een nieuwe generatie zonnecollectoren.

Opmerkelijk project

Het NIOO-complex is dé kennisgenerator op het gebied van integraal duurzaam bouwen. Ofwel bouwen volgens de cradle to cradle-filosofie: met respect voor mens en natuur en met veel gebruik van zon, licht en pure, herbruikbare materialen. Naast het gebruik van recyclebare materialen experimenteert het NIOO met nieuwe energieconcepten, het sluiten van water- en nutriëntenkringlopen en het stimuleren van biodiversiteit op haar terrein en op de daken. Naar verwachting wordt het nieuwe complex dit najaar opgeleverd. Informatie over de voortgang van de bouw is te vinden op www.nieuwbouwnioo.nl en in het dossier 'Duurzaam Bouwen' op deze site.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren