Open dag nieuwbouw NIOO in kader Dag van de Bouw

  • 17 mei 2010

Op zaterdag 5 juni is het weer zover: De Dag van de Bouw. Een dag waarop een groot aantal bouwbedrijven ruim 250 projecten in Nederland openstellen voor een breed publiek door diverse bouwbedrijven. Ook Bouwbedrijf Berghege is weer van de partij. Dit keer presenteert Berghege in samenwerking met Burgers Ergon bv installatietechniek de nieuwbouw van NIOO, samen met zo'n 10 tot 15 partijen die meewerken aan dit project. Iedereen is van harte uitgenodigd voor een inspirerende rondleiding door dit bijzondere gebouw dat het slimst lerende onderzoekslab van Nederland gaat worden.  

NIOO

Het strak vormgegeven complex van NIOO zal bestaan uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen, zoals kassen. Het ontwerp is afkomstig van Claus en Kaan Architecten in Amsterdam. NIOO is een opmerkelijk project: het is dé kennisgenerator op het gebied van integraal duurzaam bouwen. Ofwel bouwen volgens de cradle to cradle-filosofie: met respect voor mens en natuur en met veel gebruik van zon, licht, en pure, herbruikbare materialen. Naast het gebruik van recyclebare materialen experimenteert het NIOO met nieuwe energieconcepten, het sluiten van water- en nutrientenkringlopen en het stimuleren van biodiversiteit op haar terrein en op de daken. Zo wordt het afvalwater van de toiletten bijvoorbeeld gebruikt voor energie en lokaal gezuiverd door middel van algen en helofytenfilters. Betonkernactivering zorgt daarnaast voor de verwarming van de hoofd- en bijgebouwen. En NIOO verkrijgt straks een gedeelte van de stroom door een nieuwe generatie zonnecollectoren. Een gevarieerd groen experimenteel vegetatiedak biedt ruimte voor vogels en zeldzame plantensoorten, ter compensatie voor de ruimte van de natuur die het gebouw inneemt.

Programma

Het programma van de Dag van de Bouw start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De bezoekers worden ingedeeld in groepen van 15 personen en iedereen krijgt een rondleiding van ongeveer anderhalf uur langs alle presentaties en demonstraties van de deelnemende partijen. De focus ligt daarbij op de eco-effectiviteit van het gebouw, de bijzondere constructies en de gebruikte materialen.

Locatie en route

NIOO is gelegen aan Mansholtlaan (hoek Droevendaalsesteeg) tegenover Wageningen UR (University & Research centre) aan Droevendaalsesteeg 1 in Wageningen. Er kan alleen bij de WUR geparkeerd worden. Een routebeschrijving naar deze parkeerplaats is te vinden op www.wur.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de Dag van de Bouw is te vinden op www.dagvandebouw.nl. Alle informatie over de voortgang van de bouw van NIOO is te vinden in het dossier 'Duurzaam bouwen' op deze website.

 


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren