Opening modernste OK-complex ter wereld van de Sint Maartenskliniek

  • 15 november 2019
  • Ziekenhuizen

Op vrijdag 8 november 2019 opende de nieuwbouwvleugel van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen officieel haar deuren. Berghege en Heerkens van Bavel die nauw samenwerken in de Berghege Heerkens bouwgroep bouwden dit innovatie complex onder de noemer Carebuilders. Unica zorgde voor de technische installaties.

Connectie met natuur

In de nieuwbouw zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Fysiek, sociaal en emotioneel. Dat gebeurt in een supermodern OK-complex en in een ruime revalidatievleugel die helemaal is ingericht op een lang verblijf. Kenmerkend voor de hele nieuwbouw is de connectie met de natuur om de kliniek heen. Overal zijn ramen, dus schijnt ook overal het daglicht naar binnen. Zelfs in de operatiekamers. 

Veilig en overzichtelijk

De zeven nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn inmiddels enkele weken in gebruik. Ze zijn veiliger, overzichtelijker en voorzien van de laatste digitale vernieuwingen. Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek is zeer positief: “Het is voor de chirurg en het OK-personeel een aangename, ruime – de OK’s zijn 55 m2 per stuk - én opgeruimde omgeving om in te werken. Dat vermindert het risico op menselijke fouten. Ik heb veel OK-complexen bezocht. Als ik alle functionaliteiten van onze nieuwe OK’s op een rijtje zet, dan durf ik best te stellen dat de Sint Maartenskliniek nu het modernste OK-complex ter wereld heeft!”

Meest steriele OK’s

De kans op infecties bij een orthopedische operatie is reëel. De Sint Maartenskliniek minimaliseert dat risico met deze nieuwe OK’s. Zo maakt het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon de hele operatiekamer steriel, in plaats van slechts een deel van de OK. Ook zorgt dit systeem voor minder lawaai en voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam. Uniek in deze OK’s zijn de naadloze wanden. Ieder randje is namelijk een risico voor bacteriegroei. Dat risico nemen we dus weg dankzij het principe ‘safety by design’. De Sint Maartenskliniek past deze naadloze wanden als eerste ziekenhuis ter wereld toe in de OK’s. Bovendien zijn de wanden vermengd met positief geladen titaniumdioxide-deeltjes, die stof, bacteriën en schimmels afstoten. Dankzij de combinatie van deze onderdelen, hebben we de meest steriele OK’s gerealiseerd.

Kamer met balkon

De nieuwe revalidatievleugel is inmiddels ook in gebruik. Volwassenen revalideren hier na bijvoorbeeld een dwarslaesie, een beroerte of een been- of armamputatie. De ruime en lichte verpleegafdelingen zijn helemaal ingericht op een lang verblijf, waarbij de patiënten gestimuleerd worden om uit hun bed en hun kamer te komen. Er zijn alleen nog maar één- en tweepersoonskamers. Veel van die kamers hebben een balkon. Wel zo prettig als je drie tot zes maanden in zo’n kamer verblijft. Verder zijn de badkamers per persoon en dus ook per aandoening aan te passen, dankzij verschuifbare elementen. Dat is niet alleen handig voor de patiënt, maar ook voor het behandelend en verplegend personeel.

Verder in beweging

In het souterrain van de nieuwbouw zit onder andere het Loop Expertise Centrum, voor patiënten die problemen hebben met lopen, staan en balans. In de nieuwbouw beschikt dit centrum over de nieuwste behandelmogelijkheden en innovatieve apparatuur. Dankzij de bundeling van alle diagnostiek, behandeling en behandelaars in het Loop Expertise Centrum kan de Sint Maartenskliniek de patiënten nog beter helpen om verder in beweging te komen.

 


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren