Ruimtevaarttape en verduurzaamd hout

  • 8 maart 2010

Realisatie van de gevels en binnenwanden

Na het bouwrijp maken van het terrein en het realiseren van de vloer is het zetten van de binnenwanden en de gevels het volgende vraagstuk voor Berghege in het kader van duurzaam bouwen. Zoals verteld wordt in het artikel ‘Stofzuigen in de ruwbouw is de vloer meteen al een eindvloer. Uiterste voorzichtigheid bij het plaatsen van de wanden en de gevels is dus geboden; correcties zijn immers onmogelijk. Bovendien zit de vloerverwarming er al in, waardoor Berghege schroeven en boren in de vloer wel kan vergeten. Conform het ontwerp van de architect hebben de betonnen wanden daarnaast een houten afwerking en worden in de achtergevel  houten kozijnen geplaatst. Maar dit hout moet volgens het cradle to cradle-principe bij voorkeur onbehandeld blijven. Kortom: ook in deze fase van het bouwproces wederom genoeg stof om over na te denken. Projectleiders Ralph Verhoeven en Henk Peters vertellen over de aanpak.

Bijzondere tape

“Voor de bevestiging van de binnenwanden op de vloer hebben we speciale, dubbelzijdige tape gebruikt, een nieuw product uit de ruimtevaart. Hiermee lopen we geen risico op het beschadigen van het leidingwerk”, vertelt Ralph. Collega Henk licht toe: “De tape heeft een uitzonderlijk grote hechtkracht, ook op beton en steenachtige ondergronden. Voor de zekering hebben we over een lengte van 4 meter de U-profielen alsnog met twee schroeven verankerd. Bijkomend voordeel van het gebruik van deze tape is dat het materiaal geluiddempende en brandwerende eigenschappen heeft.”

Verduurzaamd hout

Alle gevels van de bijgebouwen, de gangwanden van het hoofdgebouw en de vlonders worden afgewerkt met zogenaamd platohout. "Geplatoniseerd hout, ofwel hout dat verduurzaamd is doordat het leven eruit is. Zonder enige behandeling doorstaat dit hout alle weersinvloeden”, zegt Ralph. "Dit materiaal past dus uitstekend in het cradle to cradle-concept." Henk vult aan: “Een nadeel is echter dat het hout vergrijst na verloop van tijd.  En omdat er totaal geen leven meer in het hout zit, vallen de noesten er uit. De vergrijzing en de gaten in het hout hebben nogal wat esthetische consequenties. Architect en opdrachtgever vinden deze natuurlijke uitstraling van de gevels echter perfect passen bij de uitstraling die het gebouw moet hebben.”

Western Red Cedar

De houtkeuze voor de kozijnen is een gecompliceerder verhaal van weer geheel andere orde. Henk: “Platohout was voor de kozijnen absoluut geen optie. Niet alleen vanwege de uitvallende noesten, maar vooral ook omdat deze houtsoort veel  minder sterk is en daardoor onvoldoende  draagkracht heeft.”  In overleg met de opdrachtgever en materiaaldeskundige van DGMR is uiteindelijk gekozen voor Western Red Cedar: een zeer duurzame naaldhoutsoort van de Canadese- en USA westkust. Deze houtsoort heeft goede isolerende eigenschappen, werkt nauwelijks en vertoont weinig krimp. Dit hout kan zelfs onbehandeld toegepast worden. Ralph: “Ook hierbij geldt dat het hout vergrijst door weersinvloeden. Daarbij is het afhankelijk van de detaillering of het hout egaal vergrijst. Wederom een moment om goed na te denken over de esthetische consequenties.” Henk: “Om vergrijzing te voorkomen, hebben we voorgesteld om de kozijnen te behandelen met Aquamarijn natuurverf, een watergedragen lijnolieverf. Maar bij nader inzien had ook deze verf toch te veel nadelen. Zo is de droogtijd veel te lang, wel drie weken. Bovendien worden de kleurverschillen die kunnen ontstaan in Western Red Cedar juist geaccentueerd met deze verf. Uiteindelijk is er voor gekozen om de kozijnen onbehandeld te laten.”

Zonwering

Western Red Cedar is wel een erg duurzame houtsoort, maar net als platohout veel lichter dan de reguliere houtsoorten. “Er kunnen dus geen zware materialen aan opgehangen worden.”, legt Ralph uit. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om zonweringen op de kozijnen te bevestigen, maar deze zijn veel te zwaar voor de kozijnen.” Henk sluit af: “De materiaalkeuze voor de zonwering en de wijze van bevestigen staan op dit moment nog ter discussie; om praktische en om kostentechnische redenen. Zodra het materiaal definitief is gekozen, moeten we bekijken hoe we de zonwering gaan bevestigen. Mogelijk moeten we de zonwering met bouten in de verdiepingsvloer vastzetten. Screens zijn om die reden wellicht een goed alternatief. De zonwering is dus nog even een punt van onderzoek en discussie", besluit Henk. 

Lees binnenkort het vervolg op deze website.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren