Vlinders nog afwezig bij hoogste punt laboratorium

  • 17 mei 2010

Henk Berghege: 'Ondanks experimentele karakter ligt bouw op schema'
Vlinders nog afwezig bij' hoogste punt laboratorium

De Osse aannemer Berghege bouwt voor het ecologisch instituut NIOO in Wageningen het duurzaamste laboratorium. De Ondernemer volgt de bouw op de voet. Vandaag: de omgeving van het gebouw. Zittend op de bouwconstructie van het pand kijkt Kars Veling, projectleider van de Vlinderstichting naar een stoet van bouwvakkers. Deze middag is juist het hoogste punt van de nieuwbouw van het laboratorium van het Nederlands ecologisch instituut (N100) in Wageningen bereikt. Het pand dat als duurzaamste in zijn categorie door het leven gaat. Voor de bouwvakker is er naast pannenbier ook een frietje met kroket of frikandel.

Maar wat doet iemand van de Vlinderstichting op de bouwplaats? "We zijn betrokken bij de inrichting van het buitenterrein",licht Veling toe. Het moet toch niet gekker wordendat ook een Vlinderstichting, net al de stichting Heg en Landschap, aanschuift bij de bouw. "Niet dat we invloed hebben op het pand, wij zijn aangetrokken voor de omgeving, het buitenterrein van het laboratorium", legt Veling de rol van natuurclubs uit. Dat het begrip duurzaamheid tot in alle uithoeken van het terrein doorwerkt, ligt aan opdrachtgever NIOO, de gedrevenheid van directeur Louise Vet. Ze geeft een nieuwe dimensie aan het begrip biodiversiteit. Ze wil het gebouw helemaal inpassen in de omgeving.

"Bij de meeste bouwprojecten is de omgeving letterlijk een sluitpost." Veling bedoelt het zowel letterlijk als figuurlijk. "Vaak wordt er pas over de inrichting nagedacht als het gebouw zo goed al af. En dan is het geld op."  Bij het NIOO-project zitten Veling en collega's al vanaf de start van het plan om tafel. Prettige bijkomstigheid is dat hij bij de inrichting van het terrein gebruik kan maken van de zware en grote machine van de aannemer. Veling zou willen dat natuurclubs vaker bij nieuwbouwprojecten betrokken zouden worden. "Zelf bij de inrichting van bedrijventerreinen kunnen we van betekenis zijn." Het aanleggen van stukjes groen, kan echter geen vrijbrief zijn om natuurgebieden meteen vol te bouwen. Het mooiste blijven de ongerepte stukken natuur. Voor de tuin van het NIOO-gebouw ziet Veling een toekomst voor de bedreigde sleedoornpage. Een vlinder die slechts gedijt bij de aanwezigheid van de sleedoorn, een plant die steeds minder voorkomt in Nederland. Op het terrein in Wageningen gaat de Vlinderstichting maaisel uitstrooien waar zaden van sleedoorn inzit. Maar Veling hoopt dat bijvoorbeeld koningspage weer in Wageningen opduikt.

Voor de afsluiting van het terrein is de stichting Heg en Landschap in de arnl genomen. Louise Vet wil absoluut geen 'Heras-hekwerk' om het terrein. Maar wel een ondoordringbare groene wal. De Osse aannemer Henk Berghege vindt het prachtig wat in Wageningen gebeurt. "Het experimentele karakter van de bouw is voor ons een uitdaging. Het vergt meer tijd, want ook wij moeten regelmatig eerst wat uitproberen voordat we het kunnen toepassen. Een aanval op de logistiek van het bouwproces", verwoordt hij het. Nu afgelopen week het hoogste punt is bereikt, zegt Berghege dat de bouw op schema ligt.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren