’We werken graag met vaste partners’

  • 4 juni 2008

Geen fastfood, maar ‘real food fast’. Dat is de filosofie van de 12.000 (!) restaurants van Kentucky Fried Chicken. Een meer dan bekende naam en onderdeel van YUM! Restaurants International, ‘s werelds grootste restaurantconcern. Bouwbedrijf Berghege bouwde de nieuwe ‘stores’ in Wateringen en Capelle aan den IJssel, waarmee het aantal restaurants in Nederland op tweeëndertig komt. En daar blijft het niet bij. 

Kentucky Fried Chicken wil in de komende tien jaar uitbreiden met nog eens tachtig tot honderd vestigingen, verspreid door het hele land. Een gigantische klus voor de heer Jan Provily, Construction Manager bij KFC, die samen met zijn collega’s de bouw en verbouw van alle nieuwe stores begeleidt. Van ontwerp tot aanbesteding en oplevering. “We zitten in de grootste groeifase sinds KFC zich dertig jaar geleden in Nederland vestigde. Om in dit tempo nieuwe restaurants te kunnen openen, werken we graag met vaste partners. Dat scheelt op den duur enorm veel tijd in de uitvoering. Want als er íets belangrijk is, dan is het dat de store op tijd open gaat. Berghege is zo’n partner. Ze leveren kwaliteit binnen de gestelde termijn, daar kunnen we van op aan.”

Capelle en Wateringen

In september en oktober leverde Bouwbedrijf Berghege de nieuwe restaurants op in Capelle aan den IJssel en Wateringen. In Capelle verrees op de oude fundering van een Bastionhotel een nieuwe KFC-store, ontworpen door XS Architecten. Omdat de fundering te licht bleek voor traditionele bouw, werd gekozen voor een ontwerp in hout. De warme uitstraling die dat geeft is weer heel anders dan het pand in Wateringen, waar veel glas, dubbel hoge ruimtes en een zee van licht de sfeer bepalen.

Hoog afwerkingsniveau

Ivo Keulards en Pascal Rijnders van XS Architecten (Rotterdam en Maarn) mochten al zes stores ontwerpen voor Kentucky. Bouwen voor fastfoodsector wordt nogal eens ondergewaardeerd, volgens de architecten. “Echter, als je dit kunt, kun je alles bouwen”, aldus de heer Keulards. “Het vraagt om kwaliteit leveren onder tijdsdruk, een hoog afwerkingsniveau, veel bijzondere details, apart schilder- en tegelwerk en veel, heel veel installatiewerk. Er zijn dus nogal wat partijen die in korte tijd flink moeten presteren. Onze ervaringen met Berghege? We hebben één keer een aannemer gehad die in de buurt kwam, maar dit niveau zie je niet veel. Opvallend zijn vooral de uitstekende organisatie en communicatie. Ze zijn vasthoudend, signaleren mogelijke problemen én, nog belangrijker, komen direct met oplossingen.”

In balans

“Binnen het vastomlijnde concept dat door KFC internationaal is vastgelegd, proberen we steeds een originele invulling aan onze ontwerpen te geven”, vertelt de heer Rijnders. “Elk restaurant heeft dezelfde KFC-uitstraling, kleuren en sleutelelementen. Diversiteit binnen die eenheid is onze uitdaging. We zoeken daarbij vooral naar balans met het pand. In de uitwerking proberen we zoveel mogelijk te standaardiseren. Dat is wel zo praktisch, zowel in de bouw als later in het beheer. Waarom zou je steeds weer kiezen voor een ander deurslot of kozijnmaat?” En zo bouwde ook Bouwbedrijf Berghege aan twee vestigingen tegelijk met dezelfde uitvoeringsteams. Een concurrerende werkwijze in het belang van de opdrachtgever.


ga terug

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren