Nieuwbouw 3e onderwijsgebouw Aurora

Wageningen University & Research (WUR)

Bekijk alle foto's

Aan de Wageningen University & Research werken ruim 6.500 medewerkers en 12.000 studenten uit meer dan honderd landen. Op de Wageningen campus werken ze aan gezonde voeding en een vitale leefomgeving overal ter wereld, zowel voor overheden als voor het bedrijfsleven. Hier bouwt de Berghege Heerkens bouwgroep een nieuw onderwijsgebouw. Het gebouw vervangt het pand met de naam Triton waar nu nog een StartHub is gehuisvest.

Opdrachtgever

Wageningen University & Research

Opdracht

Nieuwbouw 3e onderwijsgebouw Aurora


Adres:
Vijfde Polder, Wageningen

Meer informatie onder de video
Video Hello Aurora - volg de bouw

Uiterst flexibel

Het 3e onderwijsgebouw heeft de naam Aurora gekregen, vernoemd naar de godin van de dageraad. Een toepasselijke naam voor dit gebouw dat volop ruimte laat voor lichtinval, ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag. Zij tekenden een uiterst flexibel gebouw met een open structuur die het mogelijk maakt in de toekomst collegezalen om te bouwen tot laboratoria. Het onderwijsgebouw is ontworpen volgens het BENG-principe. Zo wekt één van de gevels energie op. Planten vormen een belangrijk onderdeel in het interieur waarmee het gebouw een bijzonder ‘groene’ uitstraling krijgt. Geen anoniem onderwijsgebouw maar een transparant gebouw dat laat zien waaraan gewerkt wordt bij de WUR. Zo is van buiten te zien wat zich in het gebouw afspeelt. Een open en uitnodigende uitstraling met logisch op elkaar afgestemde functiezones: een gebouw dat voor de gebruikers verder geen uitleg nodig heeft.

Uitnodigend en groen

Kenmerkend is het overzicht en zicht op elkaar. Dit nodigt uit tot elkaar ontmoeten, inspiratie en het delen van kennis. Hier kom je elkaar écht tegen. Aurora heeft een ‘groene’ uitstraling. Levend groen vormt een belangrijk onderdeel in het interieur. Dit is terug te zien in het atrium met haar terrassen van waaruit een mooi uitzicht is op de rest van de campus. Er is een fijn binnenklimaat met een goede luchtkwaliteit. Daglicht valt rijkelijk binnen. In september 2021 is het gebouw - geheel volgens planning - in gebruik genomen. 

Lees er meer over in de uitgave van Bouw + Uitvoering van februari 2021 waar architect Carina Nørregaard van LIAG architecten en bouwadviseurs aan het woord komt. 

 

“Het motto “improve the quality of life” van de WUR is in een duurzaam en gezond gebouw vertaald.”

LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag


  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren