Oude Gracht Mitros - Utrecht

Comfort en historie

Bekijk alle foto's

Midden in het oude stadscentrum van Utrecht zijn drie grachtenpanden gerenoveerd tot zes luxe appartementen. Dit volgens het plan van opdrachtgever en projectontwikkelaar Mitros Ontwikkeling om de verdiepingen boven de HEMA te revitaliseren. Archtitectenbureau Mazzola en Partners was gespecialiseerd in restauratiewerken en als zodanig betrokken bij de revitalisatie van de grachtenpanden.

Aangezien Bouwbedrijf Berghege reeds actief was bij de verbouwing van de HEMA zelf, werd zij gevraagd als aannemer voor dit project. Het restaureren van oude panden was een uitdaging. Er werd nauw samengewerkt met de gemeentelijke monumentendienst en er moest rekening worden gehouden met de bouwverordening. Adriënne Mazzola vertelt: “Er zitten vaak geen grote ramen in een historisch pand, maar er moet wel een bepaald percentage daglicht binnen komen. Soms hebben bepaalde onderdelen historische waarde, maar blijkt het bouwkundig niet meer te voldoen. Dan moet je keuzes maken. Daarnaast speelde bij dit project tijd een grote rol. De verbouwing van de HEMA was voltooid en weer open voor publiek. Dit betekende creatief omgaan met de planning. Dit zorgde wel voor extra tijdsdruk en stress.”

Comfort en historie

Van de drie panden aan de Utrechtse gracht, stamt het oudste pand uit de veertiende eeuw. “Mitros heeft vooraf een bouwhistorisch onderzoek laten uitvoeren”, legt Adriënne Mazzola uit. “Daarmee ontstond een goed beeld van wat er monumentaal is en wat weg mag en wat niet. Het geeft in feite een handvat voor de puzzel. Dit betekent constant compromis tussen wooncomfort en historisch behoud.” Om de balans tussen comfort en historie optimaal te realiseren, is een aannemer die meedenkt in de uitvoering zeer waardevol. “Wat prettig is in de samenwerking met Bouwbedrijf Berghege, is dat zij constructief meedenkt in de uitvoering om tot een goed eindresultaat te komen", aldus Mazzola.

Opdrachtgever

Mitros Vastgoed, Utrecht

Opdracht

Oude Gracht Mitros - Utrecht


Adres:
Oudegracht aan de werf 141, Utrecht

  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren