Slot Haverleij - 's-Hertogenbosch

Kwaliteit als sleutelwoord

Bekijk alle foto's

Haverleij in Den Bosch is ambitieus. Wonen in Haverleij betekent modern wonen in de sfeer van vroeger. Traditionele bouwpatronen zijn doorbroken. De circa duizend woningen zijn namelijk gegroepeerd in negen kastelen en het Slot Haverleij. Naar ontwerpen van zeven verschillende architectenbureaus. Op uitnodiging van BPD participeerde Bouwbedrijf Berghege als bouwteampartner in dit unieke project.

Architectuur voorop

Sleutelbegrip in Haverleij was ’kwaliteit’. Daarbij moest de bijzondere architectuur het onderscheidende element worden. De heer Bongers nam voor Berghege als adviseur deel aan het bouwteam van het Slot Haverleij. ”Deze uitgangspunten maken dat er steeds een zoektocht nodig is naar de balans tussen esthetiek en techniek. Zo had een architect eikenhouten kozijnen bedacht, zonder nabehandeling. Dit is vanwege diverse bouweisen niet mogelijk. Dan moet er gezocht worden naar een materiaal dat wel is toegestaan én waarmee het beeld overeind blijft. Dit vergt een gedegen kennis van de wetgeving omtrent bouwmaterialen.”

Scherpst van de snede

Ieder architectenbureau gaf haar eigen signatuur aan de diverse deelprojecten. Zo zijn de Fortresseappartementen van Krier en Kohl uit Berlijn duidelijk herkenbaar aan hun terugliggende en uitspringende metselwerkverbanden. Terwijl de 18 hofwoningen van Rapp+Rapp opvallen door betonnen kaders rond de kozijnen. ”Juist omdat we te maken hadden met verschillende vooraanstaande architectenbureaus moesten we vaak op het scherpst van de snede adviseren om te komen tot een optimaal product. Steeds weer de afweging maken tussen de kwaliteit van de architectuur en de betaalbaarheid van een product. Het eindresultaat is het beste bewijs dat dit gelukt is”, aldus Bongers.

Opdrachtgever

BPD regio Zuid, Eindhoven

Opdracht

Slot Haverleij - 's-Hertogenbosch


Adres:
Florimont, 's-Hertogenbosch

Haverleij
  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren