Radboudumc - Nijmegen

Medisch Psychiatrische Unit (MPU)

Bekijk alle foto's

In opdracht van het Radboudumc in Nijmegen heeft de Berghege Heerkens bouwgroep de grootschalige verbouwing van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc te Nijmegen gerealiseerd.

Deze Medisch Psychiatrische Unit (MPU) biedt geïntegreerde zorg voor patiënten met psychiatrische en somatische aandoeningen. Om de zorg te kunnen intensiveren is een High & Intensive Care (HIC) beschikbaar, waar patiënten met zeer complexe psychiatrische problematiek kunnen worden behandeld. Deze HIC vervangt de oude separeercel. Het Radboudumc opent hiermee als eerste ziekenhuis in Nederland een kliniek die met een HIC optimaal de zorgbehoefte van psychiatrische patiënten beantwoordt.

De patiënt als uitgangspunt

De kliniek van de afdeling Psychiatrie, bouwjaar 1991, voldeed als ruimtelijke omgeving niet meer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Eind 2012 gaf het Radboudumc opdracht te onderzoeken of er in het psychiatrisch ziekenhuisgebouw een moderne psychiatrische afdeling kon worden ondergebracht. De keuzes die zijn gemaakt zijn gebaseerd op ervaringen, wensen en behoeften van patiënten, direct betrokkenen, zorgprofessionals maar ook op onderzoek.

Persoonsgerichte zorg

Patiënten verblijven op de afdeling op één van de 27 eenpersoonskamers die zo zijn ingericht dat ook somatische zorg geboden kan worden. Er is ruimte voor privacy, maar ook voor contact in één van de drie woon- en eetruimten. Een slaapbank voor familieleden biedt gelegenheid voor ‘rooming-in’, het overnachten bij de patiënt op de kamer. Tevens is er een familiekamer, een speciale moeder en baby kamer en een centrale ontvangstruimte.

Healing environment

Het Radboudumc heeft bij de bouw gekozen voor het toepassen van de principes van Healing environment. Deze ‘Helende omgeving’ is binnen het interieur vormgegeven door gebruik te maken van natuurlijke materialen en gedempte kleuren. Licht, daglicht en kunstlicht, speelt een hoofdrol. Alle ruimtes hebben uitzicht op natuur en daglicht. De bestaande middenbeuk met bogen, een belangrijk element uit het oorspronkelijke ontwerp van Croonen en Meerdink in de traditie van de Bossche School, zijn behouden.

Opdrachtgever

Radboudumc Nijmegen

Opdracht

Radboudumc - Nijmegen


Adres:
Reinier Postlaan, Nijmegen

  • Deel pagina

Volg ons op:

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren